Mosley je s pravidly spokojený

  • 1
Londýn - Šéf Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley, hlavní iniciátor změny pravidel formule jedna, viděl závod v Melbourne jen na televizní obrazovce. I když se měl původně zúčastnit čtvrteční oficiální tiskové konference před velkou cenou, nakonec FIA vydala lakonické prohlášení, že nesehnal do Austrálie žádný vhodný letecký spoj. I tak označil nový model soutěže za velmi úspěšný. Nová pravidla nutí stáje více uvažovat o taktice a strategii, což je podle Mosleye krok správným směrem.

"Musel jsem nakonec závod sledovat v televizi, byla to fascinující podívaná. Vůbec nic se nedalo dopředu odhadnout. Myslím si, že se nový formát jasně osvědčil, i když svoji roli sehrálo i počasí. Na začátek jsem spokojený," řekl Mosley agentuře AFP.

Šéfa FIA potěšilo také to, že na startovním roštu byly v čele vidět vozy různých týmů. Ačkoliv první tři místa patřila tradičním adeptům (Ferrari a Montoya), hned za nimi stál Frentzenův Sauber, Panisova Toyota a Villeneuvův BAR. "To byl spolu klimatickými podmínkami základ zajímavého závodu," míní Mosley.

Jeden problém ale přece jen našel. Byl totiž šokován tím, jak Paul Stoddart využil nových pravidel a jeho vozy neabsolvovaly celé měřené kolo. Mechanici tak na nich mohli pracovat i mezi kvalifikací a velkou cenou, kdy to mají ostatní zakázané. "Byl jsem tím překvapený, i když na to mají právo. Mohli byste říci, že malé stáje z konce startovního pole by měly dostat šanci takové věci dělat, moc velký rozdíl to totiž není. Ale musíme se na to podívat a zjistit, jestli to chceme zachovat, nebo ne. Dovedu si představit, že bychom takovéto jednání zakázali, ale pohovoříme si o tom s vedením stájí," dodal Max Mosley.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž