LETÍ. Polský skokan  na lyžích Adam Malysz během Turné čtyř můstků.

LETÍ. Polský skokan na lyžích Adam Malysz během Turné čtyř můstků. | foto: Kerstin Joensson, AP

Malysz pojede Dakar. Hlavně přežít ten očistec, modlí se bývalý skokan

  • 1
Balím to, sbohem, na můstku už mě nikdy neuvidíte, prohlásil v březnu. Adam Malysz, legendární polský skokan na lyžích, po sezoně ukončil kariéru. Jenže bez závodního adrenalinu dlouho nevydržel. Abstinenční příznaky chce řešit za volantem - příští rok pojede jako pilot rallye Dakar.

"Dakar je dvoutýdenní bitva s pouští a sebou samým," prohlásil Orel z Visly pro polská média.

Slavnou pouštní odyseu bude čtyřnásobný vítěz Světového poháru absolvovat v modifikovaném Porsche Cayenne v barvách RMF Caroline Teamu. Žádné velké výsledky ale neočekává.

"Nemyslím si, že budu závodit s těmi nejlepšími," brzdil očekávání. "Mou jedinou výzvou je nějak ten očistec přežít."

Čtyřnásobný olympijský medailista se chtěl v mládí vyučit automechanikem, v jeho rodném městě ale takové učiliště nebylo. Tak se z něj stal pokrývač.

Motoristickou vášeň ukojil aspoň tak, že si do garáže postavil terénní auto. "Doteď byly mým životem skoky, ale v rallye si splním sen," řekl. "A chci, aby to tak lidé i chápali. Dakar je úplný opak skákání."

V minulosti se na dráhu automobilového závodníka vydal už Němec Sven Hannawald. Třiatřicetiletý Polák vyjede v jeho stopách.

"Člověk si myslí, že ví, jak jezdit. Ale když přijde na věc, zjistíte, že je stále se co učit a získávat mnoho zkušeností," upozornil Malysz.

Proto už spolu se svým navigátorem Rafalem Martonem na střelnici v Drawsko Pomorskie začal s přípravou. "Začínal jsem s pokorou, ale po dvou dnech jsem byl tím adrenalinem hodně nakažen," přiznal bývalý skokan.

Do ostrého motoristického testu vyrazí Malysz na Nový rok, trasa Rallye Dakar protne Peru, Chile a Argentinu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž