Kresta dohlíží na mechaniky i s chřipkou

Mladá Boleslav - V dílnách týmu Škoda Motorsport je v těchto dnech rušno více než kdykoli jindy. Mechanici připravují závodní a doprovodnou techniku na říjnovou Rallye San Remo, ve které budou - na rozdíl od většiny podniků mistrovství světa - startovat tři octavie WRC. Po zisku titulu mistra republiky, posílí tým posádka Roman Kresta, Jan Tománek. První krůčky ve světovém šampionátu mají čerství obhájci za sebou, ale v Itálii je čeká premiérový start za tovární tým. Krestovu přípravu komplikuje chřipka.

„Už jsem z nejhoršího venku. Polykám vitamíny a dodržuji pitný režim,“ říká pilot. „Společně s mechaniky se věnuji přípravě vozu. Po testech v Itálii měníme jeho nastavení.“ Krestův vůz musí být připraven do středy. Ve čtvrtek se nakládá a v pátek v noci odjíždí doprovodná technika do Itálie.

Napilno má také spolujezdec Jan Tománek. Před odjezdem do Itálie řeší organizační záležitosti a připravuje spolupráci s předjezdci. „Musí se podrobně seznámit s naším rozpisem, aby přesně dokázali zaznamenat všechny důležité informace o změně povrchu. Na San Remu to můžou být mokré úseky a prach nebo bláto vytahané z krajnic.“

V roli „ledového špióna“ bude po zkušenostech z domácího mistrovství Jaroslav Starý. Vedle něho usedne Miloš Hůlka, který má z mistrovství světa bohaté zkušenosti.

Posádka Kresta, Tománek odjíždí do Itálie v sobotu. „V neděli budeme odpočívat, v pondělí začínáme trénovat. Ve středu nás čeká shakedown, který je poslední příležitostí k vyzkoušení vozu. Čtvrtek je volný a v pátek ráno startujeme naostro,“ říká Kresta.

Podle vedení týmu jede pilot do Itálie především sbírat další zkušenosti. Přesto si věří na dobré umístění. „Určitě bych chtěl dojet do dvacítky.“

Posádka Roman Kresta - Jan Tománek s vozem Ford Focus zlínského soukromého klubu Jolly na trati Rallye Akropolis 2001. Rallye Safari už jede posádka se Škodou Octavií WRC.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž