Jari-Matti Latvala během Portugalské rallye

Jari-Matti Latvala během Portugalské rallye | foto: AP

Latvala touží na domácí Finské rallye dobýt třetí triumf

  • 0
Úřadující vicemistr světa v automobilových soutěžích Jari-Matti Latvala doufá, že si na domácí Finské rallye spraví náladu po nepříliš povedeném dosavadním průběhu sezony. Jezdec týmu Volkswagen bude v osmém dílu mistrovství světa usilovat o třetí vítězství ve Finsku a obhajobu loňského triumfu.

„Minulý rok jsem předvedl nejlepší výkon v kariéře WRC a nyní mám velkou motivaci a hlad po dalším dobrém výsledku,“ řekl oficiálnímu webu šampionátu třicetiletý Latvala, jenž loni porazil o pouhých 3,6 sekundy svého týmového kolegu Sébastiena Ogiera z Francie.

Případným třetím triumfem by se Latvala vyrovnal finské legendě Juhovi Kankkunenovi, nicméně dosavadní průběh sezony mu příliš optimismu nedodává. Ze sedmi rallye se dostal jen dvakrát na stupně vítězů a třikrát nebodoval. V průběžném pořadí je čtvrtý.

Největším favoritem bude Ogier, jenž si začátkem měsíce v Polsku připsal páté letošní vítězství a směřuje za třetím titulem mistra světa. V celkovém pořadí vede vítěz Finské rallye z roku 2013 o 78 bodů před dalším kolegou z Volkswagenu Andreasem Mikkelsenem. Průběžně třetí je jiný Nor Mads Östberg z týmu Citroën.

Na rychlé šotolinové rallye proslulé dlouhými skoky bude startovat také jediný pravidelný český účastník MS Martin Prokop s fordem, který poslední dva ročníky soutěže nedokončil. Dva vozy nasadí tovární tým Škoda Motorsport, jehož barvy budou hájit Fin Esapekka Lappi a Pontus Tidemand ze Švédska.

Rallye startuje dnes diváckou erzetou a končí v neděli.

Statistiky před Finskou rallye

Průběžné pořadí MS (po 7 z 13 závodů): 1. Ogier (Fr./Volkswagen Polo R) 161, 2. Mikkelsen (Nor./Volkswagen Polo R) 83, 3. Östberg (Nor./Citroën DS3) 69, 4. Latvala (Fin./Volkswagen Polo R) 66, 5. Neuville (Belg./Hyundai i20) 58, 6. Meeke (Brit./Citroën DS3) 53, ...11. Prokop (ČR/Ford Fiesta RS) 27.

Pořadí týmů: 1. Volkswagen 214, 2. Citroën 125, 3. Hyundai 123, 4. M-Sport Ford 114, 5. Volkswagen II 49, 6. Hyundai II 41, 7. Jipocar Czech National 35.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž