Dráha v lázních hostí šampionát

Mariánské Lázně - Motoristická lahůdka bude v úterý k vidění v Mariánských Lázních. Na tamním kilometrovém oválu se stejně jako před rokem pojede mistrovství republiky na dlouhé ploché dráze s mezinárodní účastí. „Měla by se představit kompletní tuzemská špička,“ láká diváky Miroslav Musil, předseda pořádajícího Automotoklubu Mariánské Lázně.

Pro něho, jezdce a s velkou pravděpodobností i pro diváky je momentálně zásadní otázka - jaké bude v úterý počasí? „To je a bude loterie. Dráha má naštěstí drenážování a písek z povrchu je k vodě velmi přizpůsobivý, ale stejně by bylo špatné, kdyby na závod mělo pršet. Stav dráhy zajímá každého, měl jsem telefonát i z Holandska,“ uvedl Musil.

V Mariánských Lázních bude kvůli zranění chybět Zdeněk Schneiderwind, obhájce loňského prvenství.

I proto Musil pasuje do role favorita Jaroslava Ptáka z Karlových Varů. „Když mu všechno sedne a nezradí ho třeba technika, výkonnost na to určitě má,“ prohlásil Miroslav Musil.

„Jardovi do karet nahrává i absence Schneiderwinda, ale i při jeho účasti bych ho pasoval do role jednoho z velkých favoritů. Navíc bych mu to i přál,“ přiznal Musil, komu bude v úterý držet palce.

„To mě těší, že to říká, protože vím, že nekecá. S Mírou jsme totiž kamarádi,“ zasmál se Pták prognózám ze strany pořadatele.

„Mám jeden tovární a tři privátní motory, ale dovnitř jim nevidíte,“ pronesl Pták už o poznání vážnějším tónem.

„Šampionátu se zúčastní osmnáct jezdců plus jeden náhradník, o titul si to ve finálové jízdě rozdá nejlepší šestice,“ vysvětlil Musil schéma mistrovského podniku.

„Před zatáčkou máte maximálku sto osmdesát, rekordní průměr je v Mariánkách 128 kilometrů za hodinu. Vše bez brzd,“ připomněl Pták skutečnost, že rychlost plochodrážní motorky ovládá jen lanko plynu.

Tréninkové jízdy začnou v úterý v 10 hodin, soutěžní ve 14 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž