Daniil Kvjat, nový jezdec stáje Toro Rosso

Daniil Kvjat, nový jezdec stáje Toro Rosso | foto: Profimedia.cz

Toro Rosso vsadí v příští sezoně F1 na mladičkého Rusa Kvjata

  • 4
Devatenáctiletý ruský jezdec Daniil Kvjat dostal pozvánku do formule jedna. Stáj Toro Rosso na něj vsadí už v příští sezoně. Mladík, který prošel juniorským programem Red Bullu, vytvoří dvojici s Francouzem Jeanem-Ericem Vergnem.

Kvjat v Toro Rosso zaujme uvolněné místo po Danielu Ricciardovi, jenž po sezoně nahradí v Red Bullu končícího Marka Webbera. Ruský pilot naposledy působil v seriálu GP3 a evropské formuli 3.

Vedení stáje, kterou vlastní Red Bull, tak drží trend angažování úspěšných jezdců z mládežnického programu. "Že je Daniil velice talentovaný, je zřejmé z jeho výsledků ve všech juniorských kategoriích," prohlásil šéf stáje Franz Tost. Na představitele týmu prý Kvjat udělal dojem při testování mladých pilotů v Silverstonu.

Přestože náctiletí piloti nejsou ve formuli 1 obvyklým zjevem, nebude Kvjat nejmladším debutantem v seriálu. V době australské Grand Prix, prvního závodu nového ročníku, bude Kvjatovi 19 let a 320 dní. Rekordmanem je Španěl Jaime Alguersuari, jenž v roce 2009 startoval v monopostu Toro Rosso ve Velké ceně Maďarska ve věku 19 let a 125 dní. V 19 letech vstoupily do šampionátu i současné hvězdy F1 Sebastian Vettel a Fernando Alonso.

Kvjat vyhrál v minulé sezoně seriál formule Renault. Letos si v sérii evropské formule 3 připsal jedno vítězství a pětkrát se umístil na stupních vítězů, což mu stále dává šanci na celkový triumf.

Rusko tak může mít v seriálu F1 v příští sezoně, kdy bude hostit premiérovou Grand Prix v Soči, dva zástupce. O ruském pilotovi uvažuje i Sauber, jenž možná na přání nového ruského sponzora angažuje osmnáctiletého Sergeje Sirotkina. Ten ale nejprve musí získat potřebnou superlicenci.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž