Matěj Kůs v akci.

Matěj Kůs v akci. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Český junior vyzve při pražské Grand Prix světová plochodrážní esa

  • 0
Kdysi pobíhal kolem plochodrážního okruhu, vzhlížel ke slavným světovým jezdcům a prosil je o autogramy. Teď se postaví na start vedle nich. Junior Matěj Kůs dostal divokou kartu pro sobotní Grand Prix České republiky, které se na stadionu Markéta uskuteční v rámci seriálu mistrovství světa.

Žádný z elitních jezdců nebude chybět. Diváci uvidí australského mistra světa Jasona Crumpa, americkou legendu Grega Hancocka, ruského mladíka Emila Sayfutdinova, který loni v Praze zvítězil, či vedoucího muže celého seriálu Kennetha Bjerreho z Dánska.

Matěj Kůs se zúčastnil prestižního podniku už loni, ale nedařilo se mu – skončil poslední. "Rok od roku je člověk zkušenější, hodně mi pomohla účast v polské extralize, kde závodím s těmi nejlepšími, ale stejně se necítím na to, že bych měl vyhrát," říká 20letý jezdec pražského Olympu. "Za osobní vítězství bych považoval postup do semifinále," dodává.

I to by byl úspěch. Probít se v šestnáctičlenném startovním poli mezi osm nejlepších. Zvláště když největší podporu fanoušků budou mít zřejmě polští jezdci, v jejich zemi je totiž plochá dráha populárnější než fotbal. "Polští fanoušci určitě přijedou ve velkém počtu a udělají pořádný kotel, to už ke Grand Prix patří," říká Petr Ondrašík, sportovní ředitel závodu.

To zaručuje skvělou atmosféru. Napínavé závody zase slibuje měkčí dráha, s jejíž přípravou měli organizátoři kvůli deštivému počasí trochu problémy. "Na tvrdé dráze nedělají dobří jezdci chyby, takže se nedá moc předjíždět, ale takhle uvidíme více zajímavých soubojů," dodává Ondrašík.

"Mně je jedno, jaká je dráha. Hlavně aby vedla rovně a pak doleva," vtipkoval Matěj Kůs. Kromě něho mohou do závodu zasáhnout i další Češi. Luboš Tomíček se Zdeňkem Simotou jsou připraveni jako náhradníci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž