Češi se v Paříži připravují na start rallye

P a ř í ž, P r a h a - Všechny české posádky účastníci se Rallye Paříž-Dakar, která zahajuje na Nový rok ve francouzském hlavním městě, už dorazily na místo startu. Motocyklisté Bražina s Macháčkem i oba kamiony Tatra Marathon Teamu, v čele s Karlem Lopraisem, se připravují na zítřejší technické přejímky v garážích francouzského dovozce vozů Stratgera, brazilsko-český tým Tomáše Tomečka chystá své dvě tatry na jiném místě. "Cesta proběhla bez problémů," říká navigátor Lopraisova doprovodného vozu Milan Zajíček. "Jeden německý příznivce nám dokonce kousek od hranic s Francií přichystal příjemné překvapení."

Ve čtvrtek před druhou hodinou ranní čekala na posádky obou kamionů Tatra Marathon Teamu v Německu na benzinové pumpě málá párty. "Uspořádal ji zdejší zakladatel fanklubu našich vozů. Nečekali jsme to," uvádí Zajíček.

Zatímco motocyklisté neabsolvovali první část dlouhé cesty do senegalského Dakaru po vlastní ose (celou evropskou část rallye mají doprovod), tatrovky jely "po svých". "Vystřídali jsme se za volantem všichni," říká Karel Loprais. "Přesto jsme unaveni."

Čas na větší odpočinek budou mít posádky až po sobotní technické přejímce. "Pak už se k vozům nedostaneme. Až hodinu před startem," vysvětluje Loprais. Pětinásobný vítěz slavné rallye si ale ani v prodlevě Paříž neprohlédne: "Nepředstavujte si, že se budeme procházet po Champs-Elyssés. Přestávku využijeme ke spánku."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž