Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čepelák bere jedině vítězství

  11:55
Loket - Jiří Čepelák, česká motokrosová jednička, se o půl roce opět představí v mezinárodním mistrovství republiky. Ze závěrečného podniku šampionátu, který se uskuteční v neděli v Lokti, si chce odvést vítězství. Říká, že potíže s poraněným kolenem jsou minulostí a že se cítí ve formě. O jiném než prvním místě neuvažuje. Loketské serpentiny známé z klání mistrovství světa se mu zamlouvají.

Koleno už nebolí
Na květnový závod motokrosového mistrovství Evropy na trati v rakouském Schwanenstadtu Jiří Čepelák jen tak nezapomene. Přimotal se tam do hromadného pádu v úvodní zatáčce po startu. „Klouzalo, trať byla rozbahněná. Na suchu by se zřejmě nic nestalo, ale takhle mě jeden ze závodníků doslova sestřelil zezadu. Noha se mně dostala pod motorku a koleno nevydrželo," vzpomíná Jiří Čepelák.

Poraněné kolení vazy a jejich následná operace udělaly jezdci pořádnou čáru přes rozpočet. Odpočíval prakticky tři měsíce a přišel tak o řadu podniků mistrovství světa, českého i německého šampionátu. Návrat na motokrosové tratě neměl lehký, poranil si ještě rameno. Teď ale tvrdí, zdravotní problémy jsou minulostí. „Na koleno sice při závodě používám orthézu, ale bolest necítím, noha je v pořádku. Mohu ji zatížit jak chci," prohlašuje Čepelák.

Bere jen dvě výhry
Tuzemská jednička je před závěrečným podnikem mezinárodního mistrovství v elitní třídě Open čtvrtá. Z deseti bodovaných jízd ale Čepelák absolvoval,jen čtyři. Tři vyhrál a jednou skončil druhý, když jej prvního května v Kramolíně překonal rakouský závodník Ronald Grosskopf. Ten bude v Lokti chybět kvůli zdravotním potížím. Na startu nebude ani druhý jezdec průběžného pořadí Ital Daniele Bricca.

„Chybět bude ještě Miroslav Kučírek. Ten je třetí v pořadí, ale dává přednost startu v italském mistrovství. Proto beru jen dvě první místa," prohlašuje Čepelák. Ziskem 40 bodů, které jsou za dvě výhry, by se bodově dotáhl právě na třetího Kučírka. „Budu mít ale více lepších umístění, a to by mělo rozhodnout. Celkový bronz je mým cílem."

Formu ladil v Německu
Minulý týden startoval Čepelák v podniku mistrovství Německa. O šampionátu se mezi znalci motokrosu říká, že je to malé mistrovství světa. Jezdec to jen potvrzuje. „Na startu je vždycky nejméně deset závodníků, kteří pravidelně startují v mistrovství světa. Skončil jsem tam osmý, ale pod konečný výsledek se podepsalo jarní zranění.

V Německu se jedou vždy tři samostatně bodované jízdy a já jsem kvůli kolenu nejel tři podniky. Chybí mě tedy devět výsledků a to je hodně znát. Jinak jsem nemohl být horší než pátý. Každopádně cítím formu, ukázaly to poslední jízdy v Německu, kde jsem držel krok s jezdci světové třídy," vysvětluje motokrosař.

Skoků se nebojí
Loketské serpentiny, které aspirují na podnik mistrovství světa v roce 2002, jsou mezi motokrosaři vyhlášené především obrovským skokem, při kterém jezdci skáčí mnoho desítek metrů daleko a navíc překonávají značný výškový rozdíl. Skok je tradičně nejatraktivnějším místem okruhu.

„Délka ani tak nevadí, horší je výškový rozdíl. Je to vlastně skok do propasti. Při nájezdu to chce raději více plynu než méně. Lepší je skočit dále než dopadnout na cestu, která vede prostředkem stráně. To je pak na malér hned zaděláno," míní Čepelák. „Při letu se dá i trochu odpočinout, dají se povolit ruce, ale stejně je tady nutné dávat velký pozor."

Jízda jako po hrachu
Nejen velkým skokem, ale také netradičním povrchem, je trať v Lokti vyhlášená. Povrch dráhy tady totiž netvoří jako na většině tuzemských závodišť hlína, ale drobné kamení. „Za sucha si tady závodník připadá, jako na hrachu. Je to nezvyklé, ale trénuje od rána a nebude to problém. Předpokládám, že pořadatelé trať pokropí a povrch bude příjemný," uvažuje Čepelák.

Jezdcovu úvahu potvrzuje ředitel loketského klání Zdeněk Dvořák. Ten říká, že jsou připravení okruh náležitě upravit. „Uvidíme v sobotu večer. Pak se rozhodneme, zda bude kropit nebo necháme okruh bez velkých úprav. Na kropení jsem už dokonale připraveni. Máme centrální rozvod vody s 22 místy, ze kterých trať můžeme skrápět," sděluje Zdeněk Dvořák.

Fanoušci uvidí šest závodů
V elitní třídě Open má  titul jistý Petr Masařík, který má na kontě 146 bodů a při neúčasti druhého Bricci a třetího Kučírka už nemůže být předstižen ani teoreticky. V kategorii 125 se cesta k titulu otevírá pro Martina Žeravu. Ten je sice zatím druhý, ale pokud obě jízdy vyhraje, tak předstihne vedoucího Itala Stevaniniho, který v Lokti nestartuje.

Závěrečný podnik mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu odstartuje na trati v Loketských serpentinách v neděli ve 13.30 hodin. Fanoušci uvidí celkem šest závodů, po dvou v každé kubatuře (85, 125, Open). Vstupné je 50 korun, platí jen dospělí návštěvníci.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Baráž s Dynamem? To nevymyslíš. Novák povede Táborsko proti svým

30. května 2024  8:34

Jen legendární Ladislav Fujdiar odehrál za budějovické Dynamo víc zápasů. Před dvěma lety Pavel...

Páník: Jestli Vyškov postoupí, budou muset trenérovi postavit sochu

30. května 2024  8:19

Před čtvrtečním startem baráže o první fotbalovou ligu by trenér Bohumil Páník s nadsázkou volal...

Edmonton srovnal sérii s Dallasem. McDavid přispěl třemi přihrávkami

30. května 2024  7:06,  aktualizováno  7:33

Hokejisté Edmontonu dokázali proti Dallasu otočit skóre z 0:2 na 5:2 a vyrovnali stav finále...

Poprvé v Edenu. Jak na Belgii? Inspirací jsou nám i hokejisté, říká Stárová

30. května 2024  7:11

Před měsícem hrály v Edenu fotbalistky Slavie proti Spartě. Výhru domácích 4:1 vidělo přes šest...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...