Michal Gargulák

Michal Gargulák - Obviněný Michal Gargulák (v hnědé bundě) sedí u krajského soudu v Brně. | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Bývalého šampiona čeká osm let vězení

Zlín, Brno - Mistr republiky v rallye Michal Gargulák půjde za nelegální obchodování s lehkými topnými oleji na osm let do vězení. Včera o tom rozhodl Vrchní soud v Olomouci. Vrchní soud o osmnáct měsíců zpřísnil původní trest, který nad sedmatřicetiletým bývalým šampionem vyřkl v srpnu brněnský krajský soud.

Vrchní soud se případem zabýval už podruhé. Poprvé letos v červnu, kdy po odvolání obou stran rozsudek zrušil a nařídil přesněji vyjádřit Gargulákovu spoluúčast na daňovém úniku. Teď se rozhodl zpřísnit trest.

"Podle původního rozsudku se obžalovaný dopustil trestného činu krácení daně ve formě spolupachatelství. Vrchní soud ho však považuje za organizátora celé akce a vyhověl tak státnímu zástupci," vysvětlil důvod zpřísnění trestu mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Vladislav Šlapák.

Obžaloba sedmatřicetiletého závodníka vinila z toho, že nelegálně obchodoval s lehkými topnými oleji a na nepřiznaných daních připravil stát o jednašedesát milionů korun. Od dubna do července 1994 Gargulák nakoupil prostřednictvím "bílého koně", třiatřicetiletého hodonínského obchodníka Antonína Anderse, od maďarské firmy MOL Tiszai téměř šest tisíc tun motorové nafty. Deklaroval ji ale jako lehký topný olej, za který se platí výrazně nižší spotřební daň.

"V deseti svazcích listinných důkazů je spousta materiálů, které do spisu vůbec nepatří, protože se vztahují k obviněním, která vyšetřovatel už v roce 1999 z trestního stíhání vypustil. Naopak jiné důkazy chybí," řekla již dříve Gargulákova obhájkyně Třísková.

Obhajoba navíc tvrdí, že Gargulákův spolupachatel v roli "bílého koně" Antonín Anders, jehož přiznání bylo v líčení klíčové, je nevěrohodný.

Anders však v případu nevystupoval jako svědek, ale jako spolupachatel. Vrchní soud ho za to poslal na sedm let do vězení. Proti rozsudku neexistuje žádné odvolání. Odsouzení mohou ale podat dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž