Automobil s posádkou Boris Vaculík -Martin Plechatý - ilustrační foto.

Automobil s posádkou Boris Vaculík -Martin Plechatý - ilustrační foto. | foto: barth-racing.cz

Bolívie a Rallye Dakar? Zima, samá louže a bivak jak po válce

  • 0
Pilot závodního fordu Boris Vaculík z pardubické stáje Barth Racing se po přejezdu z Peru do Bolívie na dakarské rallye našel, na blátivých cestách je coby bývalý autokrosař jako doma.

„V písku se hodně trápil, ale v Bolívii jsou to spíše takové závody WRC, a to ho baví,“ popisoval po čtvrteční šesté etapě jeho navigátor Martin Plechatý.

Jenže Vaculík, jemuž s jeho parťákem před pátečním dnem volna v bolívijské metropoli La Paz patřila průběžná 31. pozice, je v týmu v těžké menšině.

„Po Peru byla čtyřkolka naprosto čistá, mohla jít klidně na výstavu. To po dvousetkilometrové jízdě v Bolívii ji mohu odstavit. V bivaku jsme všichni jak po zákopové válce - naprosto zabahnění. Na přístroje během jízdy nebylo vidět, a v tom se má závodit,“ lamentoval pětinásobný šampion ve třídě „quad“ Josef Macháček, zatím 22. celkově.

Kvůli Bolívii „nešpačkuje“ jen on; dost otrávení jsou z ní i další čtyřkolkář Zdeněk Tůma a zbývající motorkář Barth Racing David Pabiška.

„Vyjel jsem do etapy a říkal si: sakra, proč to nejede? Horské prostředí se určitě projevuje. Navíc bojujeme s teplotním šokem; byli jsme zvyklí na 25 až 30 stupňů a v Bolívii je asi 6,“ líčil Tůma, aktuálně 20.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž