Noční městské rychlostní zkoušce Barum rally v centru Zlína příhlížely davy...

Noční městské rychlostní zkoušce Barum rally v centru Zlína příhlížely davy českých i zahraničních fanoušků. (srpen 2022) | foto: Jan SalačMAFRA

Světová esa chtějí pokořit českou elitu. Barum rally může zásadně ovlivnit počasí

  • 0
Uskákané asfalty, uzoučké cesty v lese lemované stromy, proměnlivé počasí. Tuto charakteristiku Barum rally pravidelně opakují zahraniční účastníci, ať přijedou do Zlína poprvé nebo třeba podesáté. Zvyknout si na takové tratě a podmínky není pro cizince jednoduché. I proto od roku 2013 slaví výhradně Češi. Osmkrát zvítězil Jan Kopecký, jednou Václav Pech.

Znalost prostředí se ukazuje jako obrovská výhoda. V nelehké situaci se ocitají zejména ti piloti, kteří na Barumce startují poprvé. Vyhrát tu při své premiéře je pro ně téměř nemožné.

V 21. století to zvládli jen tři jezdci – Ital Renato Travaglia v roce 2002 a pak dva Francouzi. O dva roky později Simon Jean-Joseph, v roce 2007 Nicolas Vouilloz.

V letošním ročníku, který začíná tradiční městskou zkouškou v pátek 18. srpna, na ně zkusí navázat dva jezdci světových kvalit. Oba za sebou mají minulost členů továrního týmu a oba dokázali vyhrát jednu soutěž mistrovství světa. Jsou to Novozélanďan Hayden Paddon a Nor Mads Ostberg.

Barum rally bude mít opět třináct erzet, na dva úseky se vrátí po letech

„Jsou to kluci vycepovaní z mistrovství světa a určitě nepojedou pomalu. Ale myslím si, že nebudou stačit tempu nejrychlejších, i když budou blízko za nimi,“ odhaduje bronzový z roku 2012 Jaromír Tarabus, který letos pojede s vozem s jednou poháněnou nápravou.

„Já bych je na vítěze netipoval,“ opáčil ředitel soutěže Jan Regner. „Věřím, že na cílové rampě opět uslyšíme českou hymnu.“

Oba to budou mít hodně těžké, přestože zejména Paddon prožívá báječnou sezonu. Ač pochází z opačného konce zeměkoule, má nadosah evropský titul. Ve Zlíně mu stačí desáté místo a může slavit. Spíš se tedy dá očekávat, že jízda na jistotu dostane přednost před bojem o putovní pohár.

Noční městské rychlostní zkoušce Barum rally v centru Zlína příhlížely davy českých i zahraničních fanoušků. (srpen 2022)

„Vím, že Barum rally je uskákaná a můžeme jet na mokru, což jsou dvě věci, které na asfaltu nejvíc nenávidím,“ poznamenal Paddon, jenž vyrostl na šotolině. „Nemám žádná přehnaná očekávání a uvidíme, co z toho vyleze.“

Pilot týmu BRC, jenž řídí Hyundai i20 Rally2, ve všech dosavadních šesti podnicích mistrovství Evropy vystoupil na stupně vítězů. Na úvod vyhrál v Portugalsku, k tomu přidal čtyři druhá místa a jedno třetí.

„Vypadá to dobře, ale nikdy nemáte nic zaručeného,“ řekl Paddon ke svým mistrovským ambicím. „Chceme slavit ve Zlíně, i když vím, že tato rally je výzvou sama o sobě.“

Jak předejít nezdarům na Barumce? Březík chce vyměnit všechny pásky v autě

Před startem sezony měl být Ostberg, jenž řídí Citroën C3 Rally2, Paddonovým hlavním vyzyvatelem. Sezona se ale nevyvíjí podle jeho představ. Na stupních vítězů byl jen dvakrát, proto je v průběžném pořadí až třetí za Lotyšem Martinšem Sesksem ve fabii.

Ten má se zlínským prostředím zkušenosti, stejně jako třeba Brit Chris Ingram, Španěl Efrén Llarena, Rus s kyperskou licencí Alexej Lukjaňuk nebo Rakušan Simon Wagner. Jestli je využijí, to se uvidí za týden. Každopádně budou muset zvládnout nejen nástrahy trati a počasí, ale také se vypořádat s tuzemskou elitou.

A to nejenom s desetinásobným vítězem Kopeckým. Vysoké ambice neskrývají Erik Cais a Filip Mareš, kteří kontinentální seriál obsazují pravidelně, ale také vycházející hvězdy domácího šampionátu Dominik Stříteský s Adamem Březíkem. Je více než jisté, že fanoušky čeká parádní podívaná.

„Hodně bude záležet na počasí, klouzavé asfalty dělají divy,“ podotkl Regner.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž