Jan Kopecký při Barum rally

Jan Kopecký při Barum rally | foto: Petr Němec, ČTK

Favorité barumky: Kopecký, Hänninen, Mikkelsen

  • 0
Na rekordní zprávy o počtu vozů kategorie S2000 tentokrát zapomeňte. Ve startovní listině 42. ročníku automobilové soutěže Barum Czech Rally Zlín, která se pojede příští víkend, figuruje "jen" dvacítka vozů této kategorie. Ale i tak to znamená nejlepší nabídku ze všech seriálů, do níž soutěž patří – IRC, mistrovství Evropy a mistrovství Česka.

"Startovní listina odpovídá trendu letošní sezony, přesto se bude na co dívat," poznamenal ředitel soutěže Miloslav Regner.

Hlavními adepty na vítězství jsou piloti továrního týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký a Juho Hänninen. Sekundovat by jim měl šampion IRC a lídr letošního ročníku Andreas Mikkelsen, který závodí s podporou britského importéra.

"Barumka je pro nás jeden z vrcholů sezony, rádi bychom navázali na předchozí ročníky," připomněl tiskový mluvčí Škody Motorsport Karel Pokorný, že Fabie S2000 loni i předloni obsadily kompletní stupně vítězů.

Čelo startovní listiny

1. Hänninen, Markkula (Škoda) 2. Pech, Uhel (Mini Cooper) 3. Kopecký, Dresler (Škoda) 4. Mikkelsen, Floene (Škoda) 5. Flodin, Bergsten (Ford Fiesta) 6. Wiegand, Gottschalk (Škoda) 7. Kresta, Gross (Škoda) 8. Gonon, Arlettová (Peugeot) 9. Valoušek, Kostka (Peugeot).

Pokud vše půjde podle týmových plánů, může si Škodovka ve Zlíně zajistit tři tituly. Nor Mikkelsen má blízko k obhajobě v IRC, Fin Hänninen má na dosah evropské zlato a Kopecký české.

Hänninen je jedním ze tří mistrů světa ve startovní listině, loni slavil v kategorii vozů S2000. Doplní jej dva šampioni, kteří dominovali v produkčních vozech – Japonec Toshi Arai (vyhrál dvakrát) a Rakušan Andreas Aigner.

Ze zahraničních jezdců můžou na přední místa pomýšlet Švéd Patrik Flodin, jehož Ford Fiesta S2000 chystá tým Pettera Solberga, Ir Robert Barrable a Němec Sepp Wiegand ve fabiích nebo Fin Jarkko Nikara v subaru. Až na Martina Prokopa, který jezdí mistrovství světa, na startu nechybí kompletní domácí špička. Kromě Kopeckého pojedou Roman Kresta, Václav Pech, Jaromír Tarabus i Pavel Valoušek. Zpestřením může být start bývalého továrního pilota Škody Emila Trinera ve Fabii S2000.

"S tímhle autem jsem se vždycky chtěl svézt. Konečně dostanu šanci," libuje si Triner.

Ve startovní listině letošní barumky figuruje 110 posádek z 23 zemí. Soutěž bude zajímavá i tím, že nabídne živé televizní přenosy, které současně odvysílá Eurosport a ČT4. Příští sobotu nabídne průjezd Slušovicemi, v neděli jízdu přes Maják.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž