Antonín Tlusťák ve voze Citroën Saxo Kit Car

Antonín Tlusťák ve voze Citroën Saxo Kit Car - NA TRATI. Antonín Tlusťák jezdí v letošní sezoně ve voze Citroën Saxo Kit Car. | foto: Zdeněk Sluka

Automobilový závodník Tlusťák nemá při rallye v Belgii soupeře

  • 0
Ieper (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Základním úkolem každého automobilového závodníka je jet co nejrychleji. Ovšem jsou situace, kdy stačí jet "jen" rychle. Přesně v této pozici se na Belgium Ypres Westhoek Rally ocitl český pilot Antonín Tlusťák. Soutěž, která začala včera večer, je součástí mistrovství Evropy a on přitom nemá žádného soupeře.
Jak je to možné? Jezdec ze Zádveřic se snaží uspět v hodnocení vozů s jednou poháněnou nápravou. Ovšem ve startovní listině chybí všichni další jezdci, kteří se do seriálu přihlásili, i lídr Todor Slavov z Bulharska.

K maximální bodové porci tak Tlusťákovi stačí přetnout cílovou pásku. Rázem by se dostal do čela šampionátu, na Slavova totiž ztrácí pouhých 5 bodů.

"Pojedu tak, abych dorazil až do cíle," potvrdil Tlusťák svůj záměr.
Ale kdyby si mohl vybrat, raději by zvolil soupeření s protivníky. Nikdo nemá jízdu na jistotu rád.

"Pro závodění je to nejhorší situace," přitakal Tlusťák, kterého v Citroënu C2 S1600 naviguje Jan Škaloud.

"Víc než na jízdu se pocitově soustředíš na to, že musíš dojet. Z toho vznikají chyby a prekérní situace.

Zato když se honíš o každou vteřinku, závod lépe utíká." Na jakýkoliv souboj ale nerezignoval předem. Chce se prosadit v hodnocení své třídy. K tomu mu může pomoci znalost trati. V Belgii jede už počtvrté a ví, co jej čeká.

"Na orientace je rallye hodně těžká. Trať je nepřehledná, všude je samá odbočka a přes mírné horizonty není vidět, kam vede," popsal český pilot, který formu hledal také na horské dráze v nedalekém zábavním parku Bellewaerde Park. "Na ní to bylo mnohem horší než v autě, radši zůstanu u něj," pousmál se.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: rallye