ŠAMPÍČKO VŠUDE, KAM SE PODÍVÁŠ. Adam Lacko slaví titul mistra Evropy.

ŠAMPÍČKO VŠUDE, KAM SE PODÍVÁŠ. Adam Lacko slaví titul mistra Evropy. | foto: BUGGYRA media

Lacko dojel s tahačem v Jaramě druhý a už ví: Je novým mistrem Evropy

  • 0
Adam Lacko se stal mistrem Evropy v závodech tahačů. Jezdec Buggyry si titul zajistil druhým místem v prvním závodu posledního dílu šampionátu v Jaramě, jeho hlavní sok Jochen Hahn z Německa jej tak už ve zbývajících třech závodech víkendu nemá šanci předstihnout.

„Je to super pocit. Po sedmadvaceti letech (co se věnuji motorsportu) se to konečně podařilo,“ radoval se Lacko v cíli.

Třiatřicetiletý pilot se stal po Martinu Kolocovi, Stanislavu Matějovském a Davidu Vršeckém čtvrtým českým kontinentálním šampionem. Nezastavily jej ani problémy, které musel jeho tým dnes řešit. Mezi kvalifikací a hlavním závodem totiž mechanici měnili motor a vše stihli na poslední chvíli.

„Do Jaramy jsem jel v klidu, zdejší okruh mám rád, ale to, jak si kluci museli máknout před závodem a vyměnit motor, nám trošku nepomohlo, abychom do závodu šli v klidu. Nebylo to nejjednodušší, ale dopadlo a klukům děkuji, že to zvládli,“ ocenil Lacko práci mechaniků, kteří za 70 minut motor vyměnili a museli přitom z tahače vyjmout i převodovku.

Na trati se Lacko od začátku držel na druhém místě za domácím jezdcem Antoniem Albacetem a většinou měl více než šestisekundový náskok před Hahnem. V cíli měl na německého rivala k dobru přes čtyři sekundy.

„V posledních třech kolech přestávalo fungovat servo, které kapalo od začátku. Už jsme to nestihli. V posledním jsem byl poté rád, že jsem v některých zatáčkách vůbec zatočil. Ale dopadlo a je to super,“ dodal Lacko, kterého dnes čeká ještě jeden závod, který je ale bodovaný méně.

Lacko však půjde na start v klidu a bude se snažit společně s týmovým kolegou Vršeckým, jenž skončil čtvrtý, přiblížit Buggyru i k triumfu v Poháru konstruktérů. V něm mají nyní náskok 50 bodů na tým Reinert Adventure.

„Do konce víkendu už máme pohodu, můžu se jen vozit a s Davidem získávat co nejvíce bodů k titulu mezi týmy. Už bychom museli mít hodně smůly, aby to nedopadlo,“ dodal Lacko.

Závod mistrovství Evropy tahačů

v Jaramě (Španělsko)

1. jízda: 1. Albacete (Šp./MAN) 24:16,141, 2. Lacko (ČR/Buggyra) -4,141, 3. Hahn (Něm./Iveco) -8,366, 4. Vršecký (ČR/Buggyra), ...Vojtíšek (ČR/MAN) nedokončil.

2. jízda: 1. Vršecký 24:27,861, 2. Albacete -0,571, 3. Körber (Něm./Iveco) -7,262, ...6. Lacko -11,605, 11. Vojtíšek -29,278.

Průběžné pořadí ME: 1. Lacko 365, 2. Hahn 319, 3. Kiss 290, ...7. Vršecký 142, 22. Vojtíšek 2.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž