Účastníci rychlostní exhibice na letišti v Tuřanech se svými stroji: zleva

Účastníci rychlostní exhibice na letišti v Tuřanech se svými stroji: zleva Tomáš Mičánek, Karel Abraham, pilot Milan Vološín a Jiří Mičánek. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Exhibice rychlosti: Abrahama i vrtulník na letišti předjelo porsche

  • 0
Na dvou kolech, na čtyřech, ale také vzduchem se v neděli hnali kupředu účastníci netradičního exhibičního závodu na brněnském letišti v Tuřanech. Motocyklový jezdec Karel Abraham v něm vyzval dva našlapané vozy a také vrtulník. Ten nahradil původně zamýšlené akrobatické letadlo SU-31, kterému se porouchal motor.

Loni Abraham předčil jak čtyřkolové, tak okřídleného soupeře, kterým tehdy byl proudový letoun L-29 Delfín. Tentokrát však narazil na silnějšího soka, konkrétně vůz Porsche 911 GT3 RSR pilotovaný Tomášem Mičánkem. "Je to to nejrychlejší porsche, které máme k dispozici," podotkl Jiří Mičánek starší, manažer týmu Mičánek Motorsport. Jeho druhý syn Jiří vyrazil na trať ve formulovém speciálu Radical SR5.

Po letmém startu měl chvíli navrch vrtulník, postupně jej však pozemní stroje dostihly a cílem víc než dvoukilometrové dráhy jako první prosvištělo porsche. Zhruba pět metrů za ním dorazili současně Abraham na Aprilii Tuono a vrtulník, s odstupem za nimi pak formule. Účastník mistrovství světa třídy MotoGP dosáhl rychlosti 275 kilometrů v hodině.

Motoristický zážitek nabídl také festival Euro Bike Fest v Pasohlávkách, na jehož přírodním oválu se představila americká plochá dráha, při níž závodí víc motorek než v té evropské. Diváci se však pohledem na soutěžící stroje, mezi nimiž nechyběla ani legendární značka Harley-Davidson, mohli kochat jen v pátek. Sobotní závodní program zrušil déšť.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž