Ole Einar Björndalen

Ole Einar Björndalen | foto: Reuters

Zase odloží flintu a utká se s Bauerem. Biatlonista Björndalen prověří běžce

  • 2
Byla to tehdy velká pecka: Biatlonista porazil specialisty běžce, hlásaly titulky. Ani čtyři roky po triumfu ve Světovém poháru běžců na lyžích v Gällivare neztratil Ole Einar Björndalen apetit, vítězství chce sbírat pořád. A všude.

"Jeho" biatlonový Světový pohár začíná až 2. prosince v Östersundu. Ale už o víkendu norský fenomén odloží flintu a znovu se v úvodním podniku seriálu v Gällivare porve o první místo.

"Seriózně zvažujeme účast všech sportovců," ujistil manažer norského týmu Age Skinstad. "Nezáleží na věku, ale na tom, jestli jsou dost rychlí. Mezi norskými běžci a biatlonisty vládne dobrá spolupráce."

V sobotu nejúspěšnější biatlonista historie nastoupí stejně jako před čtyřmi lety do patnáctky volnou technikou. Možná znovu zaskočí všechny lyžaře, spíš ale skončí v poli poražených.

Před týdnem v závodě kategorie FIS v Beitostölenu (jak jinak než 15 kilometrů volně) totiž nijak oslňující výkony nepodal. Skončil devátý se 40sekundovou ztrátou za Rusem Legkovem.

"Nebyl tehdy v optimální formě," uznal i Skinstad. "Ale běžecká část následného biatlonového závodu byla o mnoho lepší. Po něm jsme se rozhodli dát mu šanci."

36letý biatlonový král tak získal vstupenku do týmu, který má vést norská hvězda Petter Northug, dvojnásobný olympijský šampion a jednička minulé sezony.

Důvodem Björndalenova startu v Gällivare je i to, že šestinásobný olympijský vítěz může dostat pozvánku do národního týmu pro domácí mistrovství světa v Oslu. Účast na světovém šampionátu si připsal už před pěti lety v Oberstdorfu, pak i v Sapporu 2007.

Kromě jednoho triumfu stál Björndalen ve Světovém poháru dvakrát na stupních vítězů a v olympijském závodě na 30 kilometrů před osmi lety v Salt Lake City obsadil páté místo. Do 17 let se věnoval oběma sportům, pak ho starší bratr Dag přesvědčil, aby dal přednost biatlonu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž