Šárka Záhrobská slaví své první vítězství v závodě Světového poháru v Aspenu

Šárka Záhrobská slaví své první vítězství v závodě Světového poháru v Aspenu | foto: Reuters

Záhrobská sází na tým. Kdo jej tvoří?

  • 0
Na tento triumf čekalo české a předtím ještě československé sjezdové lyžování dlouhých 22 let. Až 30. listopadu tohoto roku Šárka Záhrobská projela cílem slalomu v Aspenu a zase se to stalo – Češka vyhrála závod Světového poháru! Kdo se také na triumfech 23leté závodnice podílí?

Zde je přehled lidí, kteří mají podíl nejen na historické výhře české lyžařské hvězdy, ale zároveň také tvoří její tým.

Otec a trenér: Petr Záhrobský
Stěžejní postava celého "klanu Záhrobských". Kromě dcery přivedl do vrcholového lyžování také syna Petra. Pro některé diktátor s až příliš tvrdými tréninkovými metodami, pro jiné největší strůjce úspěchu. "Chodím spát s lyžemi, vstávám s nimi. Dávám si je pod postel a zahřívám je, aby pěkně jezdily," popisoval se smíchem po dceřině triumfu. I takový detail ilustruje, jak moc udělá pro její úspěch – Záhrobský je také servismanem a manažerem.

Maminka: Jiřina Záhrobská
Není sice v oficiálním realizačním týmu, ale má nezastupitelnou roli: vytváří rodinné zázemí, jezdí na závody se synem Petrem.

Kondiční trenér: Antonín Strach
Muž, který zároveň trénuje i motocyklistu Lukáše Peška – v létě se Pešek spolu se Záhrobskou sešli třeba při vybíhání schodů na Letnou. "Dělá mi velmi pestré tréninky, ani dva nejsou stejné," chválí kouče lyžařka. "Šárka přibrala lehce i na celkové hmotnosti, což je dobře," ocenil na oplátku Strach její letní dřinu.

Doktor: Jiří Beznoska
Kromě své funkce působí někdy také jako startér – třeba při zlaté jízdě Záhrobské na mistrovství světa v Aare, zatímco otec závod strávil na trati. Beznoska je v civilu primářem, v závodním týmu Záhrobských zase zdrojem dobré nálady. "Je s ním velká legrace," říká o něm lyžařka.

Fyzioterapeutka a dva asistenti
Kromě známého docenta Pavla Koláře se o Záhrobskou jako fyzioterapeutka stará Dita Schönfeldová, byla s ní i při triumfu v USA. "Někdy s sebou mám scrabble, někdy si čtu. Tentokrát jsme si povídali s Ditou," popsala Záhrobská, jak se odreagovávala mezi jednotlivými koly. Dalšími členy týmu jsou asistenti Libor Junek a Lukáš Belda, oba nově od této sezony. "Libor je absolvent pedagogické fakulty v Liberci, bývalý běžec, který navíc funguje jako masér. Lukáš je taky kluk z hor," popsal nováčky v realizačním týmu otec Petr Záhrobský.

To vše dohromady namíchalo vítězný koktejl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž