Česká snowboardcrossařka Eva Samková s křišťálovým glóbusem za prvenství ve...

Česká snowboardcrossařka Eva Samková s křišťálovým glóbusem za prvenství ve Světovém poháru. | foto: fis-ski.com

Samková testuje olympijský kopec, o víkendu na něm začne Světový pohár

  • 0
Spíš jako ryze průzkumnou misi směrem k vrcholu sezony bere víkendový start Světového poháru ve snowboardcrossu trenér české naděje Evy Samkové. Olympijský svah v čínském Secret Garden navíc Marka Jelínka zrovna nebaví. „Kopec je velmi plytký, průměrný sklon tratě sedm procent, což je slabá modrá,“ netěší ho.

Jeden z velkých českých medailových příslibů pro únorové hry v Pekingu a obhájkyně velkého křišťálového glóbu už si čínskou trať pečlivě osahává. Vždyť Vítězka ze Soči 2014 a bronzová z Pchjongčchangu 2018 před nadcházející sezonou vyhlásila útok na třetí cenný kov z pod pěti kruhů.

„Nechci úplně specifikovat barvu medaile, ale do top tři bych chtěla být. Pojedu tam s tím, že bych chtěla být na bedně,“ netají Samková.

Mise Samkové: pro medaili i funkci. Na sítích mě sleduje už i Fourcade, směje se

Uspět chce ale prakticky v každém závodu, do kterého nastupuje. „Holky chci vždycky porazit a je jedno, jestli to je olympiáda nebo jiný závod. Tohle mi pomáhá, že neřeším, co to je za závod,“ řekla trojnásobná vítězka seriálu SP, v kterém už dokázala ovládnout 17 podniků.

Je ráda, že si může vyzkoušet profil olympijského svahu. „Jízda v trati není klasický snowboardcross,“ hlásil z Číny Jelínek. Podle jeho slov půjde hlavně o taktiku. „Důležitou roli bude hrát váha závodníka, mazání a v podmínkách místního neustálého větru také fakt, jestli vám zrovna budou foukat, nebo ne,“ myslí si Jelínek.

Vedle Samkové se na start páteční kvalifikace pro nedělní závod postaví také Radek Houser, který se bude snažit kvalifikovat na olympiádu. „U Evy bereme tento závod jako testovací. Není důležité, jestli bude první, třetí nebo desátá, důležité bude odzkoušet si trať, jednotlivé varianty jízdy a poté vyhodnotit pro olympijský závod,“ přiblížil Jelínek.

Charlotte Bankesová (vpravo) a Michela Moioliová ve finále mistrovství světa ve...
Snowboardkrosařka Eva Samková (uprostřed) slaví triumf v německém Feldberg,...

Minulá sezona byla kvůli koronaviru výrazně zkrácená. Letos by se měl mít seriál deset individuálních závodů v deseti střediscích s tradičním vrcholem ve švýcarském Veysonnaz. 

K největším soupeřkám Samkové patří Italka Michela Moioliová, Britka Charlotte Bankesová či Lindsey Jacobellisová z USA, která v Číně chybí. Pozor si česká hvězda musí dát i na její krajanku Faye Guliniovou, Francouzku Chloe Trespeuchovou a Australanku Belle Brockhofovou.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž