Vichr v Zwieselu

Vichr v Zwieselu - VICHŘICE. Víkendový Světový pohár sjezdařek v bavorském Zwieselu odvál vichr. | foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Vichr odvál reklamy i oba slalomy na Javoru

Zwiesel, Praha - A vítězem je... vichřice Emma. Ona rozhodla o osudu Světového poháru sjezdařek na německém Javoru, nedaleko českých hranic. Žádný obří slalom v sobotu. Žádný slalom v neděli. Na startu fičel vichr o síle 120 kilometrů za hodinu, na vrcholu hory mu naměřili rychlost 156 km/h! Navíc pršelo, padla mlha.

"Slalom snese hodně špatné počasí," říkala mistryně světa Šárka Záhrobská. "Asi ani ten déšť by tady nevadil. Jenže vítr byl příliš silný."

Slalomové tyče zohýbal vítr do vodorovné polohy, kolem poletovaly reklamní poutače i transparenty fanoušků.

"Od deště se na tyčích drželo tolik vody, že jakmile do nich závodnice najely, ohodilo je to," líčil Petr Záhrobský, otec a trenér české reprezentantky.

Odvolat kvůli větru i slalom, nejkratší z disciplín, to je unikát. "Nic takového nepamatuju," lovil v paměti Záhrobský. "Teoreticky je slalom bezproblémový závod. Ale raději ho zrušit než jet v neregulérních podmínkách. Každé by foukalo jinak."

Kvůli větru se zastavila i lanovka, která měla lyžařky dopravit ke startu. "Některá zařízení, která jsme u trati instalovali, odlétla neznámo kam," uvedl Atle Skaardal, ředitel Světového poháru.

Start včerejšího slalomu jury třikrát odložila. Půl hodiny před polednem pak vyřkla definitivní ortel: Nejde to. "Jsme nesmírně zklamaní. Spousta pomocníků po oba dny dřela na trati od čtyř ráno," posteskl si Harald Haase, šéf organizátorů. Ti byli proti zrušení závodů pojištěni na úhradu ušlých zisků ve výši 600 tisíc eur.

Vzhledem k nabité termínové listině v závěru pohárové sezony nebudou obří slalom ani slalom ze Zwieselu už nikde jinde nahrazeny. Proto má německý víkend i dvě "malé" vítězky.

Italku Denise Karbonovou, která se bez boje stala majitelkou malého glóbu pro nejlepší ženu sezony v obřím slalomu.

A Lindsay Vonnovou, vedoucí ženu celkové klasifikace Světového poháru. Příroda totiž znemožnila její pronásledovatelce, Rakušance Nicole Hospové, aby ve "svých" točivých disciplínách snížila ztrátu 54 bodů. "Abych řekl pravdu, vůbec to není pro Lindsay špatná zpráva," komentoval zrušení slalomu Patrick Riml, kouč týmu USA.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž