Utrpení lyžařů při závodu Tour de Ski v Oberstdorfu, který byl zrušen kvůli bouři a silnému větru. | foto: AP

V Oberstdorfu zuřila bouře, čtvrtá etapa Tour de Ski byla zrušena

  • 7
V Oberstdorfu stihly běžkyně na lyžích odjet kvalifikaci sprintu klasickou technikou, Petra Nováková potvrdila aktuální pohodu a držela šestnácté postupové místo. Jenže pak se kulisy čtvrté etapy Tour de Ski dramaticky změnily, německé středisko bičovala bouře se silným větrem a organizátoři raději závod kvůli bezpečnosti zrušili.

Nováková tak v průběžném hodnocení Tour de Ski stále figuruje na deváté příčce. Česká jednička mezi muži Martin Jakš je v průběžném pořadí Tour na 28. místě.

Před rozhodnutí jury se na trať dlouhou 1,2 kilometru vydaly ženy. Nováková s číslem 2 dosáhla času 2:46,67 minuty a na 16. místě ztratila 11,11 sekundy na nejrychlejší Maiken Caspersen Fallaovou z Norska.

Další dvě české běžkyně by nepostoupily. Osmatřicátý čas zaběhla Kateřina Beroušková a Karolína Grohová byla třiapadesátá. Kateřina Janatová do sprintu nenastoupila a v Tour nejspíš nebude pokračovat.

Organizátoři závodu Tour de Ski v Oberstdorfu upevňují reklamy, které strhává silný vítr.

Muži měli startovat deset minut po ženách, ale už se do stopy nevydali. Silný nárazový vítr trhal reklamy, které létaly nebezpečně po trati.

„Padaly i stromy, což nejsou vhodné podmínky pro závodníky ani pro rozhodčí,“ vysvětlil zrušení Andreas Schlütter, sportovní ředitel Německé lyžařské asociace.

Ve čtvrtek by měla Tour de Ski pokračovat v Oberstdorfu závody volnou technikou s hromadným startem. Trasy budou zkráceny: okruh dlouhý 1,8 km poběží ženy čtyřikrát (7,2 km místo deseti) a muži šestkrát (10,8 km místo 15).

Ve dvanáctileté historii Tour de Ski se dnes stalo poprvé, že by etapa byla náhle přerušena a ukončena. Jen při prvním ročníku 2006/07 nastaly podobné problémy. Protože tehdy v Novém Městě na Moravě nebyl sníh, dvě etapy byly zrušeny a běžkaři začali až v Mnichově.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž