Tomáš Portyk ve skokanské části závodu v severské kombinaci na mistrovství světa v Oberstdorfu. | foto: Reuters

Ve Finsku české trio. Po komplikované přípravě začíná sdruženářům sezona

  • 1
Kolotoč Světového poháru v severské kombinaci se podobně jako u běžců na lyžích roztočí ve finském středisku Ruka u Kuusama. V úvodu olympijské sezony do seriálu od pátku naskočí česká trojice Tomáš Portyk, Ondřej Pažout a Jan Vytrval.

„Byl bych rád, kdyby v některém z úvodních závodů skončili alespoň dva do dvacátého místa, a samozřejmě pozice v elitní desítce by byla super,“ uvedl reprezentační trenér Marek Šablatura v tiskové zprávě a dodal: „Zranění a nemoci z přípravy sice bereme v potaz, ale nechceme si dávat malé cíle. Hodně bude záležet na tom, jak se klukům vydaří skokanská část.“

Světový pohár žen v severské kombinaci začne o týden později 3. prosince v norském Lillehammeru a premiéru by si v něm měla odbýt sedmnáctiletá Tereza Koldovská.

Každý z reprezentantů si prošel menším či větším výpadkem. Pažout si při fotbálku rozsekl o branku hlavu a po pádu při skokanském tréninku na Ještědu si naštípl kostrč. Vytrval léčil na podzim výron kotníku a poté přišel kvůli viróze o běžecké soustředění na ledovci.

Portyk si dlouhodobě stěžoval na únavu, ztrátu energie a vyčerpání organismu. Podstoupil bezpočet lékařských testů a vyšetření a v červnu mu byly odebrány vzorky kostní dřeně, které onkologické onemocnění nepotvrdilo. „Prostě mu docházela šťáva. Odpočinul si v létě u moře i psychicky. Je zase nastavený pozitivně,“ řekl koncem srpna Šablatura.

Před startem zimy jsou sdruženáři po soustředění v Rovaniemi zdravotně v pořádku. „Ale je jasné, že z letního a podzimního období, kdy měli nejrůznější problémy, si nesou určitý tréninkový výpadek. Postupně se však vynasnažíme manko dohnat,“ konstatoval Šablatura.

Jan Vytrval

Ondřej Pažout 

Lukáš Daněk

V minulé ročníku SP skončil Portyk jako nejlepší z Čechů celkově pětatřicátý. Pažoutovi vyšel na mistrovství světa závod na středním můstku, v němž skončil třináctý.

Na čtvrtý celkový triumf bude útočit Nor Magnus Riiber. K jeho největším sokům patří jeho krajané, rakouský mistr světa Johannes Lamparter, tradičně početná ekipa silných Němců a Japonci. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž