Sudová obhájila v paralelní jízdě páté místo

Madonna di Campiglio - Akrobatická lyžařka Nikola Sudová na mistrovství světa v Madonně di Campiglio obhájila v paralelní jízdě v boulích páté místo. V prvním kole vyřazovací fáze ji pomohl pád soupeřky, ovšem ve čtvrtfinále zase narazila na největší favoritku a pozdější vítězku Jennifer Heilová z Kanady. A dál neprošla.

Mezi muži triumfoval Australan Dale Begg-Smith, jenž byl podobně jako Heilová v pátečním hlavním závodu druhý.

Sudová z kvalifikace postoupila jako osmá a projít prvním kolem vyřazovací fáze jí pomohl pád soupeřky. Norka Ingrid Berntsenová neustála druhý skok a do cíle nedojela. "Měla jsem štěstí, ale to k tomu patří. Kdyby nespadla, tak jsem nepostoupila," řekla čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka.

Ve čtvrtfinále byla nad její síly vítězka letošního Světového poháru Heilová. "V duelech hraje rychlost větší roli. Když máš rychlost, tak dostaneš víc bodů za techniku i skoky. Nebyla to špatná jízda, jsem spokojená. Páté místo je hezký konec sezony," uvedla Sudová.

Kanaďanka mířila za triumfem neohroženě a v jízdě o zlato si poradila i s Američankou Shannon Bahrkeovou. Mladší ze sester Sudových Šárka neprošla z kvalifikace o jedinou příčku a skončila celkově sedmnáctá.

Begg-Smith si rovněž spravil náladu po pátečním stříbru. Ve finále na vítěze Světového poháru nestačil francouzský lyžař Guilbaut Colas, jehož naděje navíc zhatil pád. Čeští reprezentanti zatím výkonnost na postup do finálové šestnáctky nemají, nejlepším z kvarteta byl jednatřicátý Lukáš Vaculík.

paralelní jízda:
Muži:
1. Begg-Smith (Austr.), 2. Colas (Fr.), 3. Šarifulin, 4. Valintějev (oba Rus.), 5. Bilodeau (Kan.), 6. Ochs (Fr.), ...31. Vaculík, 35. Novák, 39. Skoupil, 46. Kotek (všichni ČR) - nepostoupili z kvalifikace. 
Ženy: 1. Heilová (Kan.), 2. Bahrkeová (USA), 3. Marblerová (Rak.), 4. Richardsová (Kan.), 5. N. Sudová (ČR), 6. Vogtliová (USA), ...17. Š. Sudová (ČR) - nepostoupila z kvalifikace.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž