Ruský lyžař Sergej Usťugov slaví, na MS ovládl spolu s Nikitou Krjukovem sprint dvojic. druzí doběhli Italové. | foto: AP

Ruští běžci na lyžích už mířili pro bronz, nakonec slaví světové zlato

  • 68
Ruští běžci na lyžích Nikita Krjukov a Sergej Usťugov vyhráli na mistrovství světa v Lahti sprint dvojic klasickou technikou. O zlato přitom bojovali Finové s Nory, oba finišmani ale po vzájemné kolizi před nájezdem do cílové rovinky upadli.

Krátce před cílem byl v čele Emil Iversen, ale zezadu ho ve stopě dojel Fin Iivo Niskanen, podrazil ho a sám spadl rovněž. Kolem obou se tak přehnali Usťugov a mistr světa z individuálního sprintu Federico Pellegrino.

Niskanen dojel třetí a zklamaný Iversen bez hůlky čtvrtý. Předloni na MS ve Falunu vyhráli Norové v sestavě Finn Haagen Krogh, Petter Northug, na jejich následovníky Iversena a Johannese Klaeba tentokrát medaile nezbyla.

Usťugov o víkendu získal v Lahti druhou zlatou medaili, v sobotu vyhrál skiatlon. V individuálním sprintu předtím skončil druhý za Pellegrinem, kterému dnes ve finiši o zlato porážku oplatil.

Michal Novák s Alešem Razýmem skončili v semifinále šestí, jedno místo za postupem. Za pátou příčkou však zaostali o devět sekund.

V minulosti získali čeští muži v této disciplíně na MS dvě bronzové medaile: Dušan Kožíšek skončil v roce 2005 v Oberstdorfu třetí s Martinem Koukalem a o dva roky později v Sapporu s Milanem Šperlem. ̈

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Lahti

Běh na lyžích - sprint mužských dvojic klasickou technikou (6x1,3 km)

1. Krjukov, Usťugov (Rus.) 17:40,69, 2. Nöckler, Pellegrino (It.) -2,14, 3. Jauhojärvi, Niskanen (Fin.) -8,64, 4. Klaebo, Iversen (Nor.) -18,42, 5. Hamilton, Bjornsen (USA) -23,58, 6. Harvey, Valjas (Kan.) -27,02, 7. Bing, Eisenlauer (Něm.) -30,96, 8. Jönsson, Petersson (Švéd.) -31,73, 9. Furger, Hedeger (Švýc.) -1:04,77, 10. Bury, Starega (Pol.) -1:15,06, ...12. Novák, Razým (ČR) vyřazeni v semifinále.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž