Soud v Lausanne rozhodne do konce roku

  • 1
Lausanne - Zatím stále není jisté, jak dopadne odvolání ruských běžkyň na lyžích proti diskvalifikaci z olympijských her v Salt Lake City. Larisa Lazutinová a Olga Danilovová byly vyloučeny z her pro krevní doping. Arbitrážní sportovní soud rozhodne do konce roku. Podle agentury SID to nezávislý výbor CAS oznámil v tiskovém prohlášení po skončení třídenního soudního jednání.

Hned v úvodu slyšení ve švýcarském Lausanne žádali právní zástupci běžkyň o výměnu tříčlenného nezávislého výboru, jehož členy obvinili z podjatosti, a o některé procedurální změny. Se svými argumenty však neuspěli. Proces pak pokračoval výslechy obou závodnic a dalších svědků. Konečné rozhodnutí však zatím podle agentury SID nepadlo.

Danilovová a Lazutinová byly kvůli krevnímu dopingu vyloučeny z olympijských her v Salt Lake City. Ruské běžkyně se ohradily proti rozhodnutí MOV o diskvalifikaci z olympiády a napadly i Mezinárodní lyžařskou federaci (FIS) kvůli udělení dvouletého trestu za nález zakázané látky darbepoetin.

Pokud by arbitrážní soud zamítl alespoň odvolání Lazutinové, která dopovala již dva měsíce před OH, mohl by MOV změnit pořadí olympijských soutěží. Česká závodnice Kateřina Neumannová by se tak mohla opožděně radovat ze stříbra na 15 km volnou technikou a z bronzové medaile z kombinace. Pokud by u soudu neuspěla ani Danilovová, mohla by Neumannové připadnout dvě stříbra. V kombinovaném závodu by se totiž rovněž posunula až na druhé místo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž