Skokany vyhnaly z můstku poryvy větru

  • 4
Harrachov - Poryvy větru na Čertově hoře zařídily elitním světovým skokanům v pátek volné odpoledne. Lépe řečeno - odpoledne bez skákání. Nárazový vítr v Harrachově přiměl jury ke zrušení pátečního oficiálního tréninku i následné kvalifikace na víkendové závody Světového poháru. Kvalifikace se uskuteční v sobotu.

"Smůla," stýskal si trenér národního týmu Vasja Bajc.

Dopoledne zvládlo své pokusy v oficiálním tréninku třináct skokanů. "Skvěle skákal Hájek," pochvaloval slovinský kouč osmnáctiletého reprezentanta za pokus dlouhý 143,5 m.

Sněžení v kombinaci s nárazovým větrem přinutilo organizátory oficiální trénink předčasně ukončit a přesunout na druhou hodinu po poledni. "Čtyři metry zepředu, pak tři ze zadu, není to regulérní," vysvětloval Bajc.

Odpoledne se však závodní kolotoč  rychleji neroztočil. Z můstku HS142 se spustil jen jeden závodník navíc v porovnání s dopolední částí. Ze čtrnácti skoků předvedl nejdelší Jan Mazoch - 134 m. Zbylé skokany "odvolaly" z můstku poryvy větru o síle až o sedm metrů za vteřinu.

"I když pro nás to je vlastně výhoda," říkal Bajc. Český tým společně s Kanaďany a Korejci "testoval" můstek s novou chlazenou nájezdovou stopou už na čtvrtečním tréninku. "Kluci stihli čtyři skoky, někteří pět. Ostatní týmy ne," přidal Bajc.

Sedm českých závodníků z tzv. národní skupiny má navíc bilanci bohatší o dva páteční skoky z oficiálního tréninku.

Z Bajcovy družiny se na můstek nedostalo pouze trio Ondřej Vaculík, Jan Matura, Jakub Janda. Lídr pořadí Světového poháru Janda byl sice připravený k tréninku v areálu můstku na Čertově hoře, ale na můstek ani nevyšel.

Další pokus absolvuje v sobotu. Trénink stanovili organizátoři na 10.00 hod, okamžitě po něm se uskuteční kvalifikace. Ve 12.00 hod čeká skokany zkušební kolo, začátek prvního kola závodu Světového poháru v Harrachově je naplánován na 13.45 hod.

V Harrachově se koná Světový pohár ve skocích na lyžích.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž