Skokany letní závody povzbudily

  • 4
Praha - Solidní letní přípravu ozdobenou dobrými výsledky mají za sebou čeští skokani na lyžích. Závodníci i trenéři si pochvalovali pozměněný systém kondiční přípravy. Jakub Janda skončil v seriálu letní Grand Prix celkově desátý, přičemž v italském Predazzu zůstal jen těsně pod stupni vítězů.

I když se soutěží s nájezdem v keramické stopě a dopadem na umělou hmotu nezúčastnila kompletní světová špička, jsou pro českou reprezentaci výsledky povzbuzením, protože bodovali také Janové Mazoch a Matura.

"Jsme na dobré cestě," potěšilo vystoupení skokanů reprezentačního trenéra Jána Tánczose ze Slovenska. Hlavním cílem letních soutěží je konfrontace se světem, z které mu vyšlo, že jeho svěřenci jsou schopni bodovat.

"Dokážeme skončit tři do třiceti. Můžeme se teď s mnohem větší chutí chystat na zimní Světový pohár. Velmi nás to povzbudilo," řekl kouč.

Za dobrý start sezony považuje své výkony Janda. Ve čtyřech závodech skončil nejhůře třiadvacátý. "Ukazuje to, že by zima mohla být lepší než ta loňská," uvažoval Janda.

Velký rozdíl mezi létem a zimou je pochopitelně v kvalitě nájezdové stopy. "Keramika je keramika a všude jede stejně, zatímco v zimě je led jiný než mokrý sníh," upozornil český skokan.

Janda i trenér si pochvalovali, že se projevila změna systému kondiční přípravy. Skokani oproti předchozím letům třeba omezili dynamické cvičení a trénink rychlosti a vsadili na krátkodobé posilování s vyšší zátěží. "Těžko se to popisuje, ale zjistili jsme, že je to dobré," ověřil si trenér v Grand Prix.

Po letních závodech se cítil Janda unavený. Dovolenou už před sebou ale nemá, tu měl v červenci v Chorvatsku. "Teď mě čeká kondička, kondička, skákání a kondička," popsal svůj program.  Za Jandou, Mazochem a Maturou je výkonnostní mezera.

O místo v reprezentaci se ucházejí Michal Doležal, Lukáš Hlava, Jiří Parma, Vlastibor Sedlák či David Jirotka. "Vznikla rivalita, která nabírá grády, což je dobře," řekl Tánczos.

V září má reprezentace na programu skákání na můstcích v Oberwiesenthalu, kde je nový můstek K-90, na stodvacítce v italském Predazzu a mistrovství republiky v Harrachově.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž