Roman Koudelka v Lillehammeru.

Roman Koudelka v Lillehammeru. | foto: AP

Psychický problém, pěkně mě to rozčiluje, říká o své krizi Koudelka

  • 11
Roky byl českou jedničkou, nyní je z českých skokanů na lyžích v hodnocení Světového poháru až třetí za objevem sezony Vojtěchem Štursou a veteránem Jakubem Jandou. "Moc radosti teď nemám, trochu se to podělalo prvními závody. Moc jsem chtěl, ale hlava mě nepustila," vysvětloval Roman Koudelka.

Těšil se na novou sezonu, vstoupil do ní s nadšením, novým otestovaným materiálem a psychickou pohodou. Nyní ale moc důvodů k úsměvu nemá. Místo toho, aby ve Světovém poháru útočil na stupně vítězů, pohybuje se často mimo bodovanou třicítku a zoufá si.

V druhém závodu sezony ve finské Ruce byl po prvním kole šestý, ale další pokus se mu nepovedl a od té doby se trápí. „Pěkně mě to rozčiluje,“ přiznal pětinásobný vítěz závodu Světového poháru, který proto nyní častěji pracuje s psycholožkou Zdeňkou Sládečkovou. „Ale někdy jseš nahoře, někdy dole. Já vím, že to je jen v hlavě,“ prohlásil.

Na tréninku v Klingenthalu totiž skákal přes 135 metrů, v přípravě se mu dařilo i v Ga-Pa. „Vím, že to je jen psychický problém. Nejsem úplně v háji, že bych nevěděl kudy kam. Cítím se dobře, ale chtělo by to nějaký výsledek,“ podotkl sedmadvacetiletý skokan, který letos bodoval ve třech ze šesti závodů a nejlépe byl sedmnáctý.

Roman Koudelka při svém skoku na závodě Turné čtyř můstků v Bischofshofenu
Roman Koudelka slaví triumf ve Wisle.
Roman Koudelka během tréninku ve Vikersundu

Rád by se dobrého výsledku dočkal už na Turné čtyř můstků, které začne čtvrteční kvalifikací na závod v Oberstdorfu. „Nejlepší by bylo, kdybych na Turné skočil všechny závody,“ pousmál se hořce. Koudelka ví, že to bude hodně těžké, ale k lepší výkonnosti by ho mohl nakopnout extrémně povedený soutěžní skok. „Tréninkové skoky mám dobré.“

Zatímco v tomto ročníku ještě nedosáhl na elitní patnáctku, v minulé sezoně vyhrál závod SP ve Wisle a v té předchozí byl na stupních vítězů hned osmkrát. „Teď je to jiné,“ konstatoval Koudelka. Před sezonou přitom mluvil o úspěchu na Turné a hlavně útoku na medaile na únorovém mistrovství světa v Lahti. „To se docela zásadně změnilo. Dívám se jen k Turné, věřím, že když se jeden skok povede, že se to zlomí. Na Turné si to chci užít a chytit se. Před mistrovstvím světa je pořád dost času. Teď nejsem v pozici, že bych si na sebe měl vyvíjet tlak.“

Ve Světovém poháru už je jedenáct sezon, už dávno není tím talentovaným teenagerem. V létě se mu narodil syn Karel, začat stavět dům. I to mohou být faktory, které se na jeho formě mohly projevit. „Já to tak nevnímám,“ ujistil Koudelka. „Karel na to nemá vliv, stejně jsem pořád pryč,“ mávl rukou. Doma akorát přebaluje a vozí kočárek. „Víc jsem se ještě nenaučil,“ pousmál se.

Roman Koudelka si v Ga-Pa doletěl pro osmé místo.

Výstavba domu ale zátěží je. I finanční. „Starosti to určitě jsou, mám na to ale lidi, kteří se o to starají,“ řekl Koudelka. „Ale už by to chtělo vydělat nějakou korunu, lehce mě to brzdí,“ připustil. Velkou část přípravy si totiž hradí ze svého. „To je realita a nejsou to malé částky. Potřebuju skákat dobře, abych si příští rok mohl zaplatit přípravu, vždyť je olympiáda,“ upozornil.

Vánoce strávil doma s rodinou. Musel ale dávat pozor na to, aby moc nepřibral. „Přibral jsem půl kila, to je v pohodě,“ řekl. „Ale je jasné, že jsem se trochu musel hlídat. Nemohl jsem sníst po návštěvách všechno, co mi dali pod nos, to bych byl jako koulička,“ dodal s úsměvem.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž