Skariová vyhrála Světový pohár

  • 8
Oslo - (Od naší zvláštní zpravodajky) - Italka Stefania Belmondová triumfovala v předposledním závodě letošního ročníku Světového poháru, závodu na třicet kilometrů volnou technikou. Druhá doběhla do cíle Estonka Šmigunová, Kateřina Neumannová vybojovala osmou příčku a Bente Skariová si patnáctým místem už definitivně zajistila vítězství v konečném hodnocení sezony.Alsgaard drží naději na vítězství


Momentálně druhá Neumannová by v případě vítězství či druhé příčky Belmondové v posledním závodě sezony, dálkovém běhu Birkebeiner na 58 km klasicky z Renny do Lillehammeru, odsunuta na třetí příčku. „Samozřejmě budu ještě zvažovat, zda ho pojedu, ale teď to po mně nechtějte vědět. Jsem úplně vyřízená a představa, že bych měla jet ještě dalších třicet kilometrů mi připadá úplně zcestná,“ soukala ze sebe česká běžkyně v cíli mezi přívaly dráždivého kašle.  „Každopádně v neděli letím domů. Ze všeho nejvíc se těším, až si vyperu prádlo v pračce. O tom, zda se na sever ve čtvrtek vrátím, se rozhodnu později,“ dodala.

Do třicetikilometrového závodu odstartovala Neumannová odvážně, na druhém kilometru měla nejrychlejší mezičas a ještě ve třetině trati měla na dosah největšími soupeřky, Belmondovou a Šmigunovou. „Chtěla jsem zkusit, jak dlouho takové tempo vydržím, ale po dvanácti kilometrech na mě přišla první krize, v kopcích kolem stadiónu jsem musela trochu ubrat,“ přiznala Neumannová.

Zhruba sedm kilometrů před cílem dojela Skariovou startující o devadesát sekund dříve. „Na to, abych zrychlila a odpoutala se od ní, jsem už ale neměla.“ Obě nejlepší závodnice dosavadního průběhu sezony tak proběhly cílem takřka společně. „Kdybych se dotáhla dříve na někoho, s kým by se dalo jet, určitě by to pomohlo, ale i tak jsem spokojená. Jela jsem rovnoměrně, nebyly tam žádné zlomy. Je to asi jedna z mých nejpovedenějších třicítek,“ konstatovala Neumannová. „Zachránilo mě, že sníh byl rychlý a lyže dobře jely. Po rovinách i z kopce se dalo odpočívat.“

Přimrzlou trať si pochvalovala i Šmigunová, která se k nejlepšímu výsledku na třicetikilometrové trati vypracovala i díky spolupráci s Francouzkou Philippotovou. „Musím jí poděkovat,“ řekla estonská běžkyně.

Naopak Belmondová jela po celou dobu zcela sama, avšak díky vyššímu startovnímu číslu měla o časech své největší soupeřky dokonalý přehled. Přesto však po průjezdu cílem nejprve kontrolovala světelnou tabuli. „Na takhle dlouhé trati nikdy nevíte, co se může v posledních stovkách metrů stát,“ vysvětlovala. Poslední metry jela s určitou dávkou sebezapření, těsně za cílovou čárou zvracela. „Nebylo to nic dramatického, jen jsem během závodu až moc pila, a něco z toho muselo ven,“ zlehčovala situaci na následné tiskové konferenci.

Skariová si patnáctou příčkou zajistila podruhé v kariéře zisk křišťálového glóbu. „Před dvěma roky to byl boj do posledních metrů posledního závodu, letos jsem ráda, že na Birkebeiner můžu jet bez jakéhokoliv stresu, prostě jen s touhou zajet dobrý závod.“

Posledním dílem Světového poháru bude klasický závod na 58 kilometrů v Lillehammeru, který se pojede 23. března.

Ženy - 30 km volně:
1. Belmondová (It.) 1:14:35,3, 2. Šmigunová (Est.) -21,8 s, 3. Paruzziová (It.) -28,6, 4. Philippotová (Fr.) -52,1, 5. Savjalovová (Rus.) -1:08,0, 6. Sachenbacherová (Něm.) -1:08,9, 7. Valbusaová (It.) -1:29,3, 8. Neumannová (ČR) -1:37,9, 9.
Pedersenová (Nor.) -1:56,4, 10. Buruchinová (Rus.) -2:15,0. 
Stav SP po 19 z 20 závodů: 1. Skariová (Nor.) 856, 2. Neumannová 752, 3. Belmondová 682, 5. Čepalovová (Rus.) 597, 5. Šmigunová 634, 6. Pedersenová 505. 

Připravujeme další informace


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž