Snowboardistka Eva Samková

Snowboardistka Eva Samková | foto: Ivana Roháčková, ASC Dukla

Léto, jaro, zima. Španělské hory si pohrávají se snowboardisty

  • 1
Sierra Nevada (Od našeho zpravodaje) - Tři dny, tři různá roční období. Ve španělské Sierra Nevadě se dramaticky změnilo počasí, což komplikuje závody. České snowboardccrossařky Eva Samková s Vendulou Hopjákovou přitom v závodě družstev chtějí jet o medaile.

O víkendu byste nepoznali, že cestujete do horského střediska.

Dole v Granadě, kousek od pobřeží Středozemního moře, už v podstatě začalo léto. Ve vyprahlých serpentinách vedoucích do Sierra Nevady polykali profesionální cyklisté tréninkové kilometry.

Kolem hotelů běhali nadšenci v kraťasech. Až ve dvou tisících metrech se objevily zbytky sněhu, kopce však byly zažloutlé. Rozbředlý sníh se promixoval se zrnky písku ze Sahary, který sem spolu s prachem z údolí zafoukal vítr.

„Je samozřejmě divné, když je člověku při závodech vedro,“ usmívá se Eva Samková. To si ještě česká olympijská vítězka užívá sluníčka na terase hotelu v tréninkovém dni. „Mažeme se, protože hrozí úpal,“ dodává reprezentační kouč Marek Jelínek.

Jako by jarní atmosféra dotvářela pohodu, která patří k životu uvolněných snowboardistů. V centru Sierra Nevady je sice mumraj, ale rozhodně to nevypadá, že by se tu konal šampionát.

Nikde žádné poutače. Tiskové středisko se skrývá hluboko pod zemí a vede k němu složitá cesta přes parkoviště plné aut. „Snowboardcrross je primárně televizní záležitost,“ říká reprezentační trenér Marek Jelínek.

Jeho slova potvrzují čísla od organizátorů - třicet televizních společností přenáší signál do celého světa.

Na to, jak velká akce se v Sierra Nevadě koná, španělští organizátoři nic moc neřeší. „Jsou milí a vstřícní,“ potvrzuje Samková.

Na lanovkách se tak díky jejich benevolenci turisté přetlačují s žurnalisty, skoro osm set závodníků splývá v davu, na bezpečnost dohlížejí vojáci se samopaly.

Kotel při finálových závodech Samkové vytvářejí domácí fanoušci, zřejmě si zvyky přenesli z fotbalu.

Možná i kvůli příjemnému počasí zůstala třiadvacetiletá Češka i po nepovedené finálové neděli pozitivní. I když na náročné trati dvakrát upadla, aspoň se na rozdíl od kolegyň na tajícím sněhu a nezranila. „Ale nebrala jsem to tak, že musím hlavně přežít.“

Avšak jarní „prázdniny“ Španělům skončily z neděle na pondělí. Horské městečko se vylidnilo. Večer kapela na náměstí vyhrává pro pár vyvolených. A v noci se vyplní předpověď. Přišla zima.

Do rána nasněžilo deset centimetrů sněhu. „Podmínky budou úplně jiné a bude to strašně nebezpečné. Neradi bychom holkám ublížili, za to nestojí,“ přemítal reprezetanční kouč Jelínek, zda vůbec nasadí dvojici Samková, Hopjáková do soutěže družstev.

Ve startovní listině šesti týmů nakonec Česko figuruje. Snowboardcrossařka Samková tak pojede o týmovou medaili jako o cenu útěchy.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž