Kryštof Krýzl

Kryštof Krýzl | foto: Zoom agency

Favorit sjezdařského šampionátu už letos mistrem je - v Rakousku

  • 2
Na domácím šampionátu sjezdařů ve Špindlerově Mlýně nemusí vyhrát ani jediný závod. Dokonce by nemusel vůbec závodit. Přesto si Kryštof Krýzl ke svým úspěchům v této sezoně minimálně dva tituly mistra republiky připíše.

Jeden z hlavních favoritů závodů mužů se totiž do boje o čtyři letošní české tituly pustí jako letos už dvojnásobný rakouský šampion. Na začátku tohoto týdne vyhrál v Innerkremsu slalom a obří slalom.

Navíc v obou závodech nepustil na nejvyšší stupeň domácí hvězdu Maria Matta, ve slalomu dokonce jen dva dny poté, co Rakušan v této disciplíně obsadil třetí místo ve finále světového poháru ve Schladmingu. "Já jsem hlavně rád, že jsem vyhrál závod, v této sezoně to bylo vůbec poprvé," uvedl pětadvacetiletý český sjezdař.

Úspěchem v Innerkremsu Krýzl rozšířil seznam zemí, kde tamní národní šampionát už vyhrál, na čtyři. Vedle Rakouska a Česka byl Krýzl už také mistrem Chorvatska a Německa, v obou případech v roce 2009. "Tehdy jsem v Chorvatsku porazil i Ivicu Kosteliče," vzpomíná.

Rovněž před třemi lety se poprvé zapsal do análů českého sjezdového lyžování jako seniorský mistr republiky. Ve Špindlerově Mlýně, kde se český šampionát jezdí pravidelně, tehdy vyhrál slalom, superobří slalom a superkombinaci, když ho v obřím slalomu porazil a těsně mu tak čtvrté zlato v průběhu jediného mistrovství vzal jen Petr Záhrobský.

Na tři mistrovské tituly z roku 2009 Krýzl navázal loni vítězstvím ve slalomu, letos je počítán k vážným uchazečům o prvenství hned v několika disciplínách. Hlavně také proto, že jeho velký domácí konkurent Ondřej Bank kvůli zdravotním potížím už ukončil sezonu. "Nebude to ale jednoduché, kluci mi to určitě budou chtít znepříjemnit a porazit mě," řekl český sjezdař.

Vážné soupeře je schopen vyjmenovat pro všechny disciplíny. Hned v té první, která je na programu už dnes ráno, mu pravděpodobně přibude nečekaný soupeř: k superobřímu slalomu je přihlášen i Petr Záhrobský, dvojnásobný vítěz evropského poháru v této disciplíně, který před rokem ukončil kariéru. "Pokud pojede, bude favoritem. Tohle se nezapomíná a Petr super G umí," netají Krýzl.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž