Roman Koudelka v Ga-Pa | foto: AP

První kolo? Křeč, špatný skok, litoval Koudelka. Na Top 10 dál myslí

  • 1
Cítil, že jeho forma jde nahoru. Věřil, že se může zase posunout pořadím skokanského Turné. Věřil moc - a moc také chtěl. I proto Roman Koudelka pokazil první skok v rakouském Innsbrucku. „Dal jsem do toho moc síly. Celý skok byl v křeči,“ řekl 26letý skokan na lyžích. Povedené druhé kolo ho však přece jen posunulo v celkovém pořadí o místo výš.

Před posledním závodem v rakouském Bischoshofenu je dvanáctý a ztrácí 13,1 bodu na desátého Němce Andrease Wanka. Přitom právě umístění v elitní desítce celkového pořadí si Koudelka vytyčil před Turné jako cíl.

„Věřím, že to ještě můžu dokázat. V Bischoshofenu bývají velké rozdíly, může se stát cokoliv,“ řekl.

Příliš ten můstek však v lásce nemáte, že?
Ano, je to můstek, který asi nejvíc nemám rád. Je tam strašně dlouhý a mírný nájezd, což je to, co mi nesedí. Ale těším se. Je pro mě výzva si zazávodit na můstku, kde se mi moc nedaří, o nějaký dobrý výsledek. Věřím, že se to tam povede a zlomím to.

V Innsbrucku jste se z 24. místa po prvním kole nakonec posunul na třinácté. Jste spokojen?
Nakonec asi jo. První kolo mi moc nevyšlo, už jsem zase chtěl trochu závodit. Skok byl hodně špatný, to by se asi nemělo stávat. Pak jsem zabojoval, koukal jsem, že ve druhém kole bych skončil šestý. Takže posun to byl velký. Celkově jsem spokojený, pořád mám šanci bojovat o desáté místo, což byl před začátkem Turné můj cíl. Čeká mě poslední závod, tak se uvidí, jak to vyjde dál

Co se stalo při prvním skoku?
Chtěl jsem se zase posunout o nějaký stupínek výš. Dal jsem do toho moc síly, celé to nebylo moc uvolněné. Celý skok byl v křeči, metry mi chyběly. Měl jsem co dělat, abych vůbec postoupil. Jsem rád, že i když jsem pokazil skok, tak to stačilo. Ve druhém kole jsem skočil normální, trochu lepší skok a hned je to strašně znát. Beru to jako velké ponaučení do velkých závodů.

Abyste od sebe už nechtěl tolik?
Přesně tak. Musím skákat uvolněně a s radostí. Když jsem staženej a v křeči, tak to dělá velké rozdíly, což bylo dneska vidět. Chce se to ponaučit a věřím, že to bude lepší a lepší.

V Oberstdorfu jste zkoušel kratší lyže, v Garmisch-Partenkirchenu jste se vrátil k delším a zůstal u nich i nyní. Proč?
Kratší lyže zkoušíme teď jen v tréninku, v Bischoshofenu to bude stejné. Chceme, aby se nové lyže na nájezdu trochu rozjely. Hlavně do mistrovství světa v letech (14. - 17. ledna), tam to bude důležité. S delšími jsem míval velké problémy, kratší mě nebudou tolik brzdit. Rozjíždíme je, aby byly na lety připravené.

Peter Prevc vede Turné o 19,7 bodu před Severinem Freundem. Je už o vítězi seriálu rozhodnuto?
Myslím, že už bylo víceméně po Oberstdorfu. Peter Prevc tam měl blbé podmínky a dokázal s tím být třetí, což je neuvěřitelné. Tady jen potvrdil, že má neskutečnou formu. Jsem přesvědčený, že vyhraje i v Bischoshofenu a vedení udrží.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž