Tomáš Kraus

Tomáš Kraus | foto: iDNES.cz

Poslední zatáčka připravila Krause o finále, v úvodu SP skončil pátý

  • 0
Innichen (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Scházel jeden skok, Tomáš Kraus v úvodním závodu Světového poháru ve skikrosu mířil do finále. Na posledním můstku, v poslední zatáčce však postupovou pozici ztratil. V italském Innichenu se tak musel spokojit s pátým místem, které si vyjel v jízdě poražených.

V cílové bráně se ohlédl a vítězně máchl rukou. Tomáš Kraus se radoval z jasného triumfu v malém finále, v němž soupeřům ujížděl od začátku do konce. Ze závodu v alpském údolí ovšem mohl vytěžit i víc...

Po devátém místě z kvalifikace prošel dvěma soutěžními jízdami. V zeleném dresu, s klasickou dravostí se hnal úzkými uličkami hladké trati. A i v sedmatřiceti letech byl rychlý.

V rozjížďce vyřadil lépe postaveného Švýcara Niederera a ve čtvrtfinále dokonce velkého favorita a vítěze páteční kvalifikace Del Boska. Kanaďan na něj několikrát útočil, dorážel až do finiše. Český skikrosař však svou stopu nepustil a ubránil postupové druhé místo.

Podobný kousek už ale nezvládl v semifinále. Na poslední můstek, který se stáčel na levou stranu, najížděl za vedoucím závodníkem. Když se vzduchu střetl s kníratým Francouzem Miallierem a vyjel z trati. Čech projel cílem se sklopenou hlavou. Nepohlídal si vnitřní dráhu a přišel o velké finále.

Přesto skikrosová legenda neztratila respekt. Tomáš Kraus ukázal, že stále může útočit na nejlepší jezdce světa.

Závod SP ve skikrosu v Innichenu (Itálie):

Muži: 1. Leman (Kan.), 2. Korotkov (Rus.), 3. Duncan (Kan.), ...5. Kraus, ...63. Kopřiva, 71. Takáč, 79. Vrbický (všichni ČR) - nepostoupili z kvalifikace.
Ženy: 1. Serwaová (Kan.), 2. Luediová (Švýc.), 3. Thompsonová (Kan.), ...25. Kučerová (ČR) - nepostoupila z kvalifikace.

                                                                     Cestu redaktora podpořil Apo-curenzym.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž