Kateřina Neumannová v kanceláři

Kateřina Neumannová v kanceláři - POŠTA. Šéfka organizátorů světového šampionátu za den vyřídí desítky emailů. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Organizační výbor MS lyžařů v Liberci dluží miliony. A na miliony čeká

  • 14
Dva měsíce po skončení světového šampionátu v klasickém lyžování v Liberci souží jeho organizační výbor finanční potíže. Pořadatelé dluží miliony firmám a podnikatelům, kteří mu během MS poskytovali své služby. A zároveň marně vyhlížejí peníze od televizních a rozhlasových společností.

Vypadá to jako začarovaný kruh. "Peníze nám dluží i německé televize. Čekáme také na poslední splátku od Mezinárodní lyžařské federace (FIS) ve výši 2,35 milionu švýcarských franků (zhruba 42 milionů korun). Ústně jsme ji měli od FIS slíbenou okamžitě po mistrovství světa. Nemusí ale přijít celá. Nyní se jedná ještě o 800 tisíc švýcarských franků (14,4 milionu korun) od FIS a od majitele marketingových a reklamních práv,"vysvětlovala prezidentka mistrovství Kateřina Neumannová.

Kvůli nejistotě, kolik peněz vlastně obdrží pořadatelé od FIS a od majitele marketingových a reklamních práv, nedokáže zatím ani odhadnout, jestli mistrovství světa skončí ztrátou, nebo výdělkem. "Ve vyúčtování zůstává stále ještě mnoho velkých neznámých. Přesná čísla budeme znát v pravděpodobně až v červnu," předpokládá Neumannová.

Vše o MS v Liberci najdete zde

Neumannová nevyloučila, že nějaké firmy pořadatele kvůli dluhům zažalují u soudu. "V některých splátkách jsme po termínech. Nemalé částky dlužíme spoustě podnikatelů, ale s většinou z nich jsme v kontaktu, aby věděli, kdy mohou peníze očekávat," dodala.

Pořadatelé chtějí získat peníze i za prodej majetku využívaného při mistrovství světa. Podle Neumannové byla jeho pořizovací účetní hodnota několik desítek milionů korun, tržní cena však po šampionátu klesla především u informačních technologií. "Předpokládáme, že majetek prodáme během května za pět až 15 milionů korun," uvedla Neumannová.

Pořadatelé ještě nepředali městské společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ) běžecký stadion ve Vesci a skokanské můstky na Ještědu. "V obou areálech vznikly menší škody, hlavně při pohybu těžké techniky. Na jejich vyřešení se musíme dohodnout se SAJ," podotkla Neumannová.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března. Ze státního, městského a krajského rozpočtu putovaly na šampionát více než dvě miliardy korun. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž