SNĚHOVÁ KRÁLOVNA. Šárka Záhrobská při tréninku na ledovci v Pitztalu. Také systém příprav její otec a bývalý trenér Petr Záhrobský kritizoval.

SNĚHOVÁ KRÁLOVNA. Šárka Záhrobská při tréninku na ledovci v Pitztalu. Také systém příprav její otec a bývalý trenér Petr Záhrobský kritizoval. | foto: Tomáš Lisý

Ničil mi zdraví, obviňuje lyžařka Záhrobská otce. A nejen z toho

  • 831
Léta se na sebe na veřejnosti usmívali a ona ho hájila, kde mohla. Teď lyžařka Šárka Záhrobská přišla vůči otci Petrovi hned s několika šokujícími obviněními. Sprostě mi nadával. Lhal. Nikoho nerespektoval. Nutil mě, abych mu vykala. Byl hulvát na mámu. Přivlastňoval si moje peníze.

O tom všem promluvila v jediném rozhovoru, který na téma otec poskytla. Vyjde ve čtvrtečním Magazínu DNES a Záhrobská v něm přichází ještě s jedním poměrně závažným nařčením: že jí táta ničil zdraví.

"Přetěžoval mě a nenechal odpočinout, zregenerovat," tvrdí. "Až loni jsem po deseti letech začala vstávat bez bolestí zad. Ale tyhle zdravotní problémy tátu nikdy nezajímaly. Diskuse s ním absolutně neexistovala."

Celé to podle mistryně světa z roku 2007 mělo jasný důvod: otec Petr chtěl mít její kariéru plně pod kontrolou. On sám a nikdo jiný.

"Stylizuje se do pozice, která v lyžování neexistuje. Nemůže být zároveň trenér, servisman, manažer, masér. Není schopný týmové práce, a proto mu ujel vlak. Já nechtěla, aby mi ujel s ním," vysvětluje jeden z důvodů, proč se s ním před dvěma lety rozešla.

A dodává: "Otec má na svazových stránkách u svého profilu heslo, že pouze tvrdá práce a nejnovější poznatky mohou vést k dobrým výsledkům. Nikdy se o žádné nejnovější poznatky nezajímal. Deset let dělal všechno stejně a všechno sám."

V roce 2006 si proto Záhrobská začala do týmu přivádět nové lidi, například kondičního trenéra Antonína Stracha (se kterým dnes žije) nebo docenta Pavla Koláře.

"Fyzioterapeuti dodnes odstraňují blokády v mém těle, a to nejen abych jela rychle z kopce, ale taky abych byla za deset let zdravá máma. Dnes mám díky tomu mnohem větší chuť do tréninku i touhu vyhrávat. V 26 letech se učím věci, které mě táta nikdy nenaučil."

Poslední spory

Záhrobská tvrdí, že takhle ostře nemluví ze msty. Ale vadí jí, že otec Petr soustavně lže, čímž škodí jí i lidem v jejím okolí.

Rodinná válka se ještě určitě nějaký čas potáhne. Za pár týdnů přijde rozvod rodičů - Jiřina Záhrobská od manžela odešla několik měsíců poté, co tak učinila dcera.

Ani tím ale soudy neskončí. Vyřešit se musí několik dalších kauz: jestli otec obíral dceru o peníze, jak ona tvrdí, nebo jestli jí a manželce vyhrožuje formou SMS a mailů. Záhrobský vzkázal, že se ke všemu teprve vyjádří.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž