Neumannová: Cítím se silná

B e i t o s t ö l e n - S velkou nadějí vzhlíží Kateřina Neumannová, nejlepší česká běžkyně na lyžích, k úvodonímu závodu Světového poháru. V norském Beitostölenu mají ženy v sobotu na pořadu klasickou desítku a vrásky na čele dvojnásobné olympijské medailistce dělají pouze přívaly sněhu a nízké teploty. "Jinak se cítím silná, jen vyběhnout," řekla Neumannová. V závěrečné přípravě ve švédské Kiruně naběhala Neumannová skoro sedm set kilometrů a nyní dolaďuje formu. "Už se těším až se bude závodit, protože jsem plná energie, kterou nemám kde prodat. Ale nedokáži odhadnout, na co to bude stačit v porovnání s ostatními," řekla sedmadvacetiletá běžkyně.

Vyhrála sice dva přípravné závody, ale tomu nepřikládá velký význam. "Když si lehnu do postele, tak cítím lehké mražení, ale osobně jsem v pohodě," popsala své pocity, které se pravidelně vracejí před prvním ostrým startem. V Beitostölenu už druhým dnem vytrvale sněží a teploty okolo nuly straší všechny servismany. "Nula je nejproblematičtější na mazání, to je vždy velká loterie. Takové počasí je na klasiku  nejhorší," upozornila Neumannová. Rodačka z Písku si přála, aby meteorologům vyšla předpověď. "Má se ochladit o dva tři stupně a v tom případě by bylo vše bez problémů," doplnila běžkyně.

Před třemi lety obsadila v Beitostölenu třetí místo a poté si na olympiádě v Japonsku doběhla pro dvě medaile. "Tehdy mi seděla, ale to jsme běžely jen jednu pětku, zatímco nyní nás čekají dvě. Jsou tam tři táhlá stoupání a jedno na krátké stromečky," promítla si rychle okruh v hlavě.

Okruh soupeřek se nezměnil, o stupně vítězů se bude prát s Ruskami, Norkami, Estonkami a Italkami. Na start se přeci jen postaví jedna nová protivnice, tedy staronová. Loňská vítězka Světového poháru se v létě vdala, a proto se ve výsledkových listinách neobjeví Bente Martinsenová ale Skariová. "Překvapilo nás, že si nenechala dívčí jméno," řekla Neumannová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž