Neumannová brzy dostane stříbro za kombinaci

Atény - Mezinárodní olympijský výbor v sobotu potvrdil listopadové rozhodnutí Mezinárodní sportovní arbitráže a odebral Olze Danilovové a Johannu Mühleggovi všechny medaile získané v Salt Lake City. Pro českou lyžařku Kateřinu Neumannovou to znamená další medailovou výměnu, místo bronzu v kombinaci pět kilometrů klasicky a pět volnou technikou získá stříbro. Přesně s dvouletým zpožděním.

Původně si přitom Neumannová v Salt Lake City vyjela jen bronz v závodě na 15 km volně s hromadným startem.

Ruska Larisa Lazutinová ale později musela kvůli dopingu vrátit všechny medaile a Neumannové připadl vedle vylepšeného stříbra z patnáctky i bronz za kombinaci. Po dnešní definitivní diskvalifikaci Danilovové, která měla v Salt Lake City rovněž pozitivní test na darbepoetin, tak bude mít Neumannová ve své sbírce dvě stříbrné medaile.

Ve výsledkových listinách olympijských her si polepší i další čeští závodníci. Například Lukáš Bauer se po Mühleggově diskvalifikaci posune v pořadí závodu na 30 km volně s hromadným startem na šesté místo, v kombinaci 10 km klasicky a 10 km volně bude dvanáctý.
 
Španělský reprezentant Mühlegg přišel nakonec kvůli dopingu o všechny tři zlaté medaile, které v roce 2002 získal. Německý rodák měl pozitivní test po vítězném závodu na 50 km a o medaili přišel okamžitě. Nyní mu MOV odebral i medaile, které získal dříve na třicítce a v kombinaci.

Danilovová, která měla pozitivní test rovněž po posledním závodu na 30 km klasicky, přišla vedle zlata z kombinace i o stříbro ze závodu na 10 km klasicky. 

Diskvalifikace, které MOV přijal na svém dvoudenním zasedání v Aténách, pozmění i medailové pořadí národů. Na první místo se posune Norsko před Německo, jelikož dvě zlaté ze závodu na 10 km získá dvojice Thomas Alsgaard, Frode Estil, která se původně dělila o stříbro.

Bronz připadne Peru Elofssonovi ze Švédska. Na třicítce se na první místo posune Rakušan Christian Hoffman, druhý bude jeho krajan Michail Botvinov a bronz získá Nor Kristen Skjeldal.
 
Místo Danilovové získá zlato za kombinaci Kanaďanka Beckie Scottová, za stříbrnou Neumannovou se k bronzu posune Němka Viola Bauerová. Neumannová se Scottovou spolu přitom původně bojovaly o bronz a doběh byl velmi těsný.

"To když si zpětně promítnu, tak jsem vlastně o špičku boty asi prohrála zlato. To je hodně smutné," řekla ČTK Neumannová po prosincovém výroku arbitráže. V závodu na deset kilometrů zůstane vítězkou Bente Skariová z Norska, na druhé místo ale postoupí Ruska Julia Čepalovová. Bronz připadne Italce Stefanii Belmondové, která v závodě doběhla až pátá za Lazutinovou.

Neumannová převzala původně vyměněné medaile loni 21. listopadu v pražském Karolinu na slavnostním zasedání ke stému výročí Českého svazu lyžařů.

Aktualizované pořadí ZOH 2002:
Muži:
10 km klasicky/10 km volně:
1. Alsgaard a Estil (oba Nor.), 3. Elofsson (Švéd.), ...12. Bauer, 45. Koukal, 55. Šperl (všichni ČR).
30 km volně s hromadným startem: 1. Hoffman, 2. Botvinov (oba Rak.), 3. Skjeldal (Nor.), ...6. Bauer, 20. Koukal, 24. Michl, 43. Magál (všichni ČR).
Ženy:
10 km klasicky:
1. Skariová (Nor.), 2. Čepalovová (Rus.), 3. Belmondová (It.), ...27. Rajdlová, 50. Bublová (obě ČR).
5 km klasicky/5 km volně: 1. Scottová (Kan.), 2. Neumannová (ČR), 3. Bauerová (Něm.), ...42. Balatková, 45. Rajdlová (obě ČR).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž