Jizerská padesátka

Jizerská padesátka | foto: ČTK

Nadšence i hvězdy může na Jizerské padesátce potrápit počasí

  • 0
V neděli ráno odstartuje v Bedřichově Jizerská padesátka. Přijede i obhájce prvenství Svärd nebo olympijský vítěz Alsgaard.

Běla Podrábská z Liberce patří ke čtyřem tisícům lyžařských nadšenců, kteří se postaví na start Jizerské padesátky. "Nedávám si žádné velké cíle, chci se projet krásnou krajinou," říká amatérská sportovkyně.

Mezi ženami však bude unikátem: "Jizerku" pojede už počtyřicáté! A dvakrát dokonce vyhrála. "Tehdy samozřejmě nebyla taková konkurence, byly to takové domácké závody," tvrdí skromně. Startovat bude ze čtvrté vlny, vloni dojela v kategorii žen do 70 let časem 4 hodiny 5 minut druhá.

Na tratě v Jizerských horách se před závodem dostala dvakrát týdně a padesátku vcelku zatím letos neběžela. "Ale přijde mi líto, abych se nezúčastnila, když se sem hrnou lidi třeba z Norska a já to mám z Liberce kousek," vysvětluje.

Jizerská padesátka s centrem v Bedřichově láká zástupy "bezejmenných" lyžařských nadšenců, kteří si chtějí ověřit vlastní schopnosti.

Letos je jich víc než jiné roky, startovní čísla byla rozebrána už měsíc před závodem! Pozornost veřejnosti ke 44. ročníku Jizerské padesátky však přitahují hlavně lyžařské hvězdy.

V akreditačním středisku Jizerské padesátky si vyzvedávají závodníci svoje startovací čísla.

V akreditačním středisku Jizerské padesátky si vyzvedávají závodníci svoje startovací čísla.

Na startovní listině nechybí trojnásobný vítěz Oskar Svär ze Švédska, jeho krajan Daniel Tynell, Ital Marco Cattaneo, Nor Jörgen Auckland ani jeho slavný kolega Thomas Alsgaard. A samozřejmě jablonecký Stanislav Řezáč, jeden z nejlepších dálkových běžců světa.

V pozici obhájce prvenství přijede Oskar Svärd, který si Jizerskou padesátku zamiloval. "Už se nemůžu dočkat neděle. V tomhle závodu se mi daří, oblíbil jsem si ho i proto, že je přírodně krásný," vyznal se Svärd na svém webu.

Pětinásobný olympijský vítěz a šestinásobný mistr světa Alsgaard loni finišoval druhý a letos se cítil v tréninku, do kterého zařadil i gymnastiku, o něco lépe. "Doufám, že budu moci bojovat o první tři místa, ale bude záležet na lyžích a štěstí," řekl osmatřicetiletý Alsgaard.

Stanislav Řezáč vyhrál Jizerskou padesátku naposledy před deseti lety, ale to ještě nebyl závod zařazen do FIS Marathon Cupu. "Tehdy nebyla taková konkurence a dálkové běhy jsou od té doby mnohem náročnější, profesionálnější a s větší konkurencí.

Ale bylo by moc hezké, kdyby se mi to po takové době povedlo," řekl Řezáč. V posledních dvou ročnících nebyl od výhry daleko, vždy dojel třetí. I letos by měl patřit na špici závodu a bojovat o nejvyšší stupeň.

Podle jeho slov závod hodně ovlivní počasí. "To rozhoduje nejvíc, záleží, jak bude rychlý sníh," řekl jablonecký dálkový běžec.

Jizerská padesátka.

Jizerská padesátka.

Když Běla Podrábská jela Jizerskou padesátku poprvé, jednalo se o "domácký" závod party nadšenců. Novodobý příliv slavných jmen však vítá. "Jsem ráda, že sem v poslední době jezdí hvězdy, aspoň vidí Jizerky. Je to krásná trať," říká dlouholetá účastnice závodu.

"A Standovi Řezáčovi výhru určitě přeju." Běžce může pořádně potrápit obleva. Má se oteplit na čtyři až osm stupňů nad nulou. Sněhu je na trati dostatek, ale mazat se nejspíše bude klistr, což znamená, že se nepojede tak rychle a padesátka bude závodníky více vyčerpávat.

Jizerská padesátka však není záležitostí jednoho závodu. Program začal už včera Bedřichovskou třicítkou volnou technikou.

V ní už potřetí za sebou vládl Jiří Ročárek. Sedmadvacetiletý závodník v závodě dlouho jel v tandemu s Viktorem Novotným, ve finiši mu však ujel o téměř 20 sekund. Mezi ženami byla nejlepší Jitka Pešinová.

Start hlavního závodu v osmi vlnách se odehraje v 9.00, o hodinu a čtvrt později vyrazí do závodní stopy i běžci na trať 25 km.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž