Mráz ohrožuje v Lahti štafetu žen

L a h t i - Mrazivé počasí, které ve čtvrtek udeřilo ve finském Lahti, ohrožuje na pátek naplánovaný štafetový závod žen na 4x5 kilometrů. Aktuální předpověď počasí avizuje na páteční dopoledne teploty až 21 stupňů pod nulou. Závodit se přitom smí při maximálně dvacetistupňovém mrazu. "Nejnižší povolená hranice pro závody v běhu na lyžích je mínus 20 stupňů. Počítá se přitom nechladnější místo trati," vysvětlil generální sekretář českého lyžařského svazu Luděk Šraibr. "Pokud teplota klesne na dvou místech trati pod dvacet stupňů, bude muset jury závod přeložit," dodal.

Pro skokany podobná omezení neplatí a tak ve čtvrtek absolvovali tréninkové skoky na páteční závod na malém můstku. Český reprezentant Michal Doležal se po dvou skocích očividně klepal a prohlásil, že "je jako rampouch." "V takovémto počasí se nahoře moc nezdržujeme a hned sjíždíme, abychom tam nepřimrzli," nechal se slyšet Jaroslav Sakala.

V Lahti klesla teplota ze dne na den o dvacet stupňů a dnes se pohybovala kolem 17 stupňů pod nulou. Pro další dny meteorologové předpovídají pokračující příliv chladného arktického vzduchu se silným severovýchodním větrem. Naposledy musel být kvůli velkému mrazu zrušen v roce 1999 závod Světového poháru v biatlonu, který se měl konat ve finském Kontiolahti.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž