Mistr světa Valentův areál chválí

Štíty - Evropská špička v akrobatickém lyžování se v těchto dnech připravuje v Acrobatparku Aleše Valenty ve Štítech na Šumpersku. Kromě mistra světa a vítěze Světového poháru v akrobatických skocích Dmitrije Archipova z Ruska přicestovala ve čtvrtek večer do České republiky i výprava finských akrobatů, v jejímž čele je olympijský vítěz a mistr světa Janne Lahtela. "Ze společného tréninku těží všichni. Je to lepší motivace a vzájemná možnost se srovnávat," odpověděl Archipov. Už delší dobu jsou ve Štítech také Bělorusové, Ukrajinci a Rakušané.

Valenta Rusovi přitakal. "Je to tady moc pěkné. Můstky jsou super i prostředí je krásné. Teď tady budu trénovat až do závodů a potom se možná ještě vrátím v září," chválil si pobyt ruský akrobat, jenž se o víkendu chystá na závody do Švýcarska.

Archipovovi se líbí zejména kvalitní a bezpečné můstky. "Rovinka před nimi totiž umožňuje zkoušet těžké skoky. Samozřejmě společné trénovat s nejlepšími Evropany mi rovněž hodně dalo," povídal ruský akrobat, jenž by rád zkusil něco podobného postavit i v Rusku. "Ale asi to jen tak snadno nepůjde," je si vědom skokan, jenž musel svůj pobyt u Valenty přerušit. "Vypršela mi platnost pasu, musel jsem proto na pár dní domů. Ale nevadilo mi to, alespoň jsem si trochu odpočinul," vysvětlil.

V minulém roce skákal Archipov trojné salto se čtyřmi vruty. Valentův skok, trojné salto s pěti vruty, s nímž český akrobat vyhrál na olympiádě v Salt Lake City, však zkoušet nebude. "Letos jsem zatím na trojných saltech se třemi vruty," řekl Archipov. To Valenta už má za sebou první podařený skok zvaný Ledový dech, modifikované trojné salto s pěti vruty. "Je to pár dní. Teď už bude záležet pouze na momentálním pocitu ze skákání," řekl Valenta, jenž má s manželkou Elen třítýdenního syna Denise.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž