KONEC KAMARÁDSTVÍ? Takhle ještě nedávno Maria Rieschová (vlevo) a Lindsey Vonnová švitořily na stupních vítězů.

KONEC KAMARÁDSTVÍ? Takhle ještě nedávno Maria Rieschová (vlevo) a Lindsey Vonnová švitořily na stupních vítězů. | foto: Armando Trovati, AP

Lyžařské megahvězdy rozdělují fámy a podezření. Přátelství skončilo?

  • 25
Světový šampionát v alpském lyžování v německém Ga-Pa v pondělí slavnostně začíná. Sjezd mužů se stane v sobotu jeho nejsledovanější disciplínou. Ale Maria Rieschová bude po dva týdny nejsledovanějším sportovcem. Své zemi má dát až šest medailí!

Tady je doma. V Ga-Pa se ve čtyřech letech učila lyžovat, tady bydlí, na tratě vidí z oken vlastního domu. Z toho domu, kam pravidelně zvala na oslavu Vánoc svoji největší konkurentku i kamarádku, Američanku Lindsey Vonnovou.

Jenže s přátelstvím dvou šestadvacetiletých žen je – zdá se – konec. Místo něj vstoupily mezi ně obvinění, fámy, podezření.

Už v létě se vztahy přiostřily, když si Rieschová postěžovala, že její výrobce lyží Head "vyhazuje miliony" za nadměrnou péči o Vonnovou. Načež Američanka sdělila: "Už si s Marií nebudeme vyměňovat informace o lyžování tak jako dřív."

Maria Rieschová v Cortině d' Ampezzo.

Lindsey Vonnová na trati ve Val d'Isére.

Tři roky byla právě Vonnová šampionkou Světového poháru a Rieschová její vyzývatelkou. Jenže role se obrátily. Němka je tou, která vládne. V pohárové klasifikaci má náskok 156 bodů a Vonnová se skřípěním zubů přijímá porážky v rychlostních disciplínách. "Maria je v nich teď velmi silná. Musím jezdit na hraně rizika," říká.

Před dvěma týdny v Cortině zabránila pádu ve sjezdu jen krkolomnou záchrannou akcí, po níž oznámila, že si natáhla vazy v kolenu. Vzápětí vyhrála super-G a řekla: "To byla mentální vzpruha. Není jednoduché útočit na Marii se zraněním." Bulvární německý list Bild reagoval tvrzením: "Vonnová hraje s Rieschovou špinavou hru a zranění jen předstírá."

Američanka se domnívá, že toto obvinění nadiktovala reportérovi sama její někdejší kamarádka. "Od té doby se Lindsey stále zavírala ve svém pokoji a snažila se v sobě zpracovat svůj vztek," líčil Oliver Saringer, fyzioterapeut Vonnové. "Pořád si jen pouštěla na DVD svůj oblíbený seriál Právo a pořádek."

Lindsey Vonnová
Lindsey Vonnová se raduje z vítězství v superkombinaci ve Val d'Isere
NEMĚLA KONKURENCI. Lindsey Vonnová si jede pro suverénní vítězství v olympijském sjezdu.

Lindsey Vonnová bude na MS znovu bojovat se zdravotními problémy.

Lavina pohlcující přátelství obou žen se řítila dál. "Jsem zklamaná, že Lindsey příliš neumí prohrávat," vyhlásila Rieschová. "Pro mě také nebylo v minulosti jednoduché srovnávat se s tím, že ona je lepší. Ale zvládala jsem to mnohem lépe."

Ve středu při tréninku obřího slalomu Vonnová upadla, líže si rány, tělo plné modřin. Prý měla i lehký otřes mozku. Toto zranění Rieschová nezpochybnila. Do mikrofonu však ve čtvrtek při pohárovém klání ve Zwieselu řekla: "Lindsey cítí tlak, riskuje a pak dělá hodně chyb. Ale měla zase štěstí, tak moc se toho nestalo."

Soucit v hlase? Nikdo ho neslyšel.

Když se ve Zwieselu potkaly, jen se chladně pozdravily, nic víc. Do slalomu Vonnová nenastoupila, Rieschová upadla po 20 vteřinách. V obřím slalomu v neděli neoslnily. "Ani tím se nenechám vyvést z klidu," řekla Němka.

Maria Rieschová
Závodnice Maria Rieschová z Německa si prohlíží slalomovou trať, na níž později vyhraje superkombinaci.
VYHRÁLA. Němka Maria Rieschová si jede pro vítězství v závodě Světového poháru v Lake Louise.

Maria Rieschová bude na světovém šampionátu německým trumfem. Naplní očekávání?

Do Ga-Pa přijíždí coby olympijská vítězka v superkombinaci a slalomu, Vonnová je pro změnu obhájkyní titulu ve sjezdu a super-G. Lyžařský svět očekává jejich strhující duel.

"Mám tip na perfektní den pro mé fanoušky: 13. únor. Sjezd žen," zve domácí hvězda. "Proč? Protože toho dne možná vyhraje Maria Rieschová." Nezískat zlatý poklad právě ve sjezdu, to by Vonnovou určitě bolelo nejvíc.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž