Lyžař Bauer srší před startem sezony optimismem. Jsem na dobré cestě, říká

  12:43
Léto má Lukáš Bauer za sebou. Místo běžeckých bot, kolečkových lyží a horského kola teď lyžař z Božího Daru nazuje pro něj příjemnější nářadí. Po deseti dnech volnějších tréninků se Bauer postaví znovu na běžky. V sobotu lyžaři začíná první soustředění na ledovci.

Lukáš Bauer | foto: Petrášek RadekČTK

"Letos jsem sice už na ledovci byl, teď už to ale bude klasika," říká Lukáš Bauer. Dopoledne běžky na zasněženém ledovci, odpoledne sešup do údolí a návrat na kolečkové lyže. "Na přelomu září a října už budou výrazně převyšovat v tréninku klasické lyže," plánuje Bauer.

Po přesunu do setmělé Skandinávie už bude lyžovat jen na sněhu. Koncem listopadu tu pak odstartuje další ročník Světového poháru.

Výrazné změny v přípravě si Bauer letos nenaplánoval. Proč taky měnit, co funguje. "Určitě nic v obsazení svého týmu," říká Bauer. Skupina vedená reprezentačním koučem Miroslavem Petráskem tak zůstává také letos stejná: servisman Vít Fousek, lékař Martin Koldovský a manažer Martin Müller. "To je takové standardní jádro. V něm se nic nemění," říká Bauer.

Neměnil se ani trénink na suchu. "Jen jsem se snažil víc kopírovat sezonu 2008." Důvod je jasný. Předloni Bauer vyhrál Tour de Ski i celý seriál Světového poháru. Jediné, co by si tak Bauer rád odpustil, jsou zdravotní patálie, které ho často doprovází. "Zatím se mi naštěstí vyhýbají," zaklepe na stůl.

Taky si problémy vybral v sezoně, řeknete si. Jenže potíže měl Bauer také v přípravě přede dvěma lety. A pak suše smázl všechny konkurenty.

Letos v létě Bauer dřel také. Jinak by to ostatně ani nešlo, běžecké lyžování je rasovina. Jen odpočinky mezi tréninkovými jednotkami si rozepsal podobně jako předloni. Těžkou zátěž střídala regenerace v téměř stejných intervalech. "Slibuju si od toho, že budu lépe připravený na zimu. Nebudu přetrénovaný, ale dotrénovaný. Víc se pak budu těšit na zimu," vysvětluje.

Na sezonu se Bauer těšil i loni. Vždyť se jelo mistrovství světa doma v Liberci. Vrchol sezony byl jednoznačný, za oběť mu padl i Světový pohár. Vyplatilo se, Bauer si na Boží Dar přivezl stříbrnou medaili z klasické patnáctky.

Teď však může mít pocit, že se toho v sezoně dalo stihnout víc. Kdyby nebyl přetrénovaný. "Snažil jsem se pořád trénovat, a když jsem pak vstupoval do sezony, měl jsem pocit veliké únavy," vzpomíná Bauer. Unavené tělo je blíž zdravotním problémům, a na to zřejmě pak doplatil i Bauer. "Mohlo to mít souvislost.

Organismus byl vysílený z tréninku a nedokázal se tak účinně bránit nemocem," připouští lyžař. V tréninku však kvůli tomu nepolevil. "Snažím se jen trénovat kvalitněji a výrazněji zařazovat regeneraci." Dokonce se kvůli odpočinku odhodlal na dvanáct dní k moři.

"Bylo to na mě až až," směje se Bauer. Divná reakce, řeknete si. Jenže donuťte sportovce, aby celý den proležel někde na pláži. "Původně jsem to chtěl vydržet," měl naplánováno Bauer. Přede dvěma lety totiž ve stejný čas ležel také. Po operaci s kolenem. Teď to ale Bauerovi nedalo.

"Prvních pět dní jsem nedělal nic, jen jsem plaval a hrál si s dětmi. Pak jsem si ale každý druhý den alespoň na hodinku zaběhal." Šetřil se. Věděl, že v Řecku je hlavně kvůli odpočinku.

A také svému zdraví. Pobyt u moře je na respirační problémy jako dělaný. "Běhal jsem po silničkách na úrovni moře. Myslím, že mi to prospělo," všímá si teď Bauer.

Říct: cítím se dobře, tomu se však lyžař vyhýbá. "Už párkrát se mi potvrdilo, že když jsem se přes léto necítil úplně super, byla pak sezona vynikající. A to samé platí i obráceně," říká.

Kontrolní testy a závody však Bauerovi naznačují, že všechno je na dobré cestě. "Měl bych být schopný podávat výsledky jako v předchozích dvou nebo třech sezonách. Kolikrát ale budu stát na stupních vítězů, to se určit nedá. To by bylo hádání z křišťálové koule.

"Cíle pro nadcházející sezonu si však lyžař určil. Být do třetího místa na Tour de Ski a pak olympiáda ve Vancouveru. "To je pro mě samozřejmě letos nejvyšší cíl." Bít se s nejlepšími chce Bauer na všech tratích kromě sprintů. Speciálně se soustředit chce však na padesátku klasicky.

Poslední z cílů je tak trochu kuriózní: vyhrát závod Světového poháru v estonském Otepää. Bauer je totiž jediným mužem v historii, který to dokázal dvakrát za sebou. "Tak chci udělat hattrick," směje se Bauer.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Futsalový reprezentant Slováček je v pořádku. Po kolapsu i vtipkoval

27. dubna 2024  12:30

Kapitán chrudimských futsalistů Matěj Slováček je po kolapsu před pátečním semifinálovým zápasem v...

Kaut: Nechali jsme se vyprovokovat, to Třinec asi chtěl. Teď přijde svátek

27. dubna 2024  12:25

Třinci vstřelil už čtyři góly a k nim přidal tři asistence. Martinu Kautovi se ve finále extraligy...

Judista Musil skončil při debutu na ME v prvním kole, prohráli i další Češi

27. dubna 2024  12:17

Judista Radomír Musil skončil při debutu na mistrovství Evropy v prvním kole. Dvaadvacetiletý člen...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...