Lindsey Vonnová

Lindsey Vonnová | foto: AP

Vonnová se rozhodla na poslední chvíli a pojede obří slalom v Söldenu

  • 4
Po takřka dvou letech odstartuje sezona alpského lyžování v Söldenu i s americkou hvězdou Lindsey Vonnovou, nejúspěšnější ženou historie seriálu Světového poháru. Specialistka na rychlostní disciplíny se rozhodla na poslední chvíli nastoupit do obřího slalomu, aby se pokusila vybojovat body s výhledem na únorové olympijské hry.

Třiatřicetiletá Vonnová má 77 vítězství v seriálu SP. Obří slalomy dokázala vyhrát čtyři, naposledy v prosinci 2015 v Aare. V Söldenu nečekaně předčila všechny specialistky před šesti lety, od roku 2012 ale tradiční říjnový podnik v Tyrolsku vynechávala. I kvůli zdravotním problémům.

Původně chtěla začít sezonu až v oblíbeném Lake Louise za měsíc při sjezdu a super-G, ale na poslední chvíli změnila plány. V sobotu se rozhodla a o den později odletěla do Evropy.

„Bylo to nečekané a hlavně taktické rozhodnutí, není to o útoku na stupně vítězů. Nemyslím na celkový titul ani nechci nikomu nic dokazovat. Chtěla bych si vyjet solidní body kvůli olympiádě a tam mít lepší startovní číslo,“ uvedla čtyřnásobná celková vítězka SP, olympijská šampionka ve sjezdu z Vancouveru a dvojnásobná mistryně světa.

Využila také toho, že v Söldenu chybí kvůli zranění řada hvězd. Ze specialistek na obří slalomy třeba Anna Veithová, Federica Brignoneová či Eva-Maria Bremová. Původně měla absentovat i Lara Gutová, majitelka velkého křišťálového glóbu z roku 2016, ale po těžkém zranění kolena už na sobotu nečekaně ohlásila návrat.

„Hlavní je pro mě olympiáda. A taky zůstat zdravá. Kdybych měla dost bodů a dostala se do třicítky, pak můžu startovat jako šestnáctá. Cítím se dobře a tohle je dobrá příležitost,“ řekla Vonnová.

Jednou z jejích soupeřek bude v sobotu v Söldenu i Ester Ledecká. Dvojnásobná vítězka snowboardového Světového poháru si obří slalom vyzkouší v seriálu poprvé.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž