Získá největší česká naděje Lukáš Bauer zlatou medaili?

Získá největší česká naděje Lukáš Bauer zlatou medaili?

Liberecký šampionát začíná. Otevřou ho lyžařští exoti

  • 4
Opona se zvedá. Dnes večer bude v liberecké Tipsport Areně zahájeno 50. mistrovství světa v klasickém lyžování, historicky největší sportovní akce na českém území.

Ozdobí ji rekordních 660 sportovců z 61 zemí, na sever Čech dorazili i z Trinidadu, Íránu, Indie, Brazílie.

Pod Ještědem bude označeno celkem 1 500 závodních lyží, organizátoři vydají téměř 20 tisíc akreditací, bylo či bude nataženo 486 kilometrů optických a datových kabelů. "Hlavně, že už to začíná. To čekání je někdy takové ubíjející," říká lyžař Lukáš Bauer.

Ptejte se

šéfky Neumannové

Kateřina Neumannová telefonuje

Prezidentka organizačního výboru mistrovství světa v klasickém lyžování Kateřina Neumannová bude po dobu šampionátu odpovídat na otázky čtenářů MF DNES. Dotazy posílejte na emailovou adresu MSLiberec@mfdnes.cz
Podrobnosti zde.

Jeho tvář sice nezáří z oficiálních plakátů šampionátu, jeho nejsledovanějším aktérem je však už nyní. "Cítím, že ve vzduchu visí názor: S Bauerem tohle mistrovství vstává a padá. Zatím vypadám v pohodě, ale občas mi to vrtá hlavou a jdu se takříkajíc vyplakat za Fousem nebo za Mírou," zmíní servismana Fouska a trenéra Petráska.

Teprve včera opustil Bauer svoji třítýdenní ulitu a opět předstoupil před média. "Jste stoprocentně zdravý?" zajímali se i reportéři z Norska, Estonska i Švýcarska.

"To neřeknu," usmál se. "Vždycky, když jsem tohle řekl, tak jsem pak hned onemocněl. Začínám být pověrčivý. Takže jen tvrdím: Můj stav se zlepšuje."

O víkendu dobyl stupně vítězů ve Světovém poháru i sdruženář Pavel Churavý, těsně pod ním doskakoval během zimy Roman Koudelka. "Jsem rád, že už veškerá pozornost nemíří jen na běžce," libuje si Bauerův kouč Miroslav Petrásek, zatímco Churavý vtipkuje: "Už ať to skončí. Takový zájem o sebe jsem nezažil."

Na minulém mistrovství světa v Sapporu 2007 získali Češi tři medaile, po jedné od každého kovu. Také tentokrát čekají na české medailisty svazové prémie 500, 400 a 300 tisíc korun.

Bauer poběží na své "královské" trati – klasické patnáctce – v pátečním odpoledni. Ve středu šampionát otevřou Karel Gott a skupina Deep Purple při večerním ceremoniálu a ve stopě ve Vesci lyžařští exoti.

Vrcholy šampionátu

Pátek, 20. února: 15 km klasicky mužů, nejdůležitější závod Bauera.
Sobota, 21. února: Střední můstek. Šanci tady má i Koudelka.
Neděle, 22. února: Skiatlon mužů. Zbude Bauerovi po pátku dost sil?
Úterý, 24. února: Sprint mužů. K favoritům patří také Kožíšek.
Pátek, 27. února: Štafeta mužů. I tady věří Češi v medaili.
Sobota, 28. února: Sdruženáři na velkém můstku a na trati 10 km. Zazáří Churavý?

Běžci ze spodní poloviny žebříčku nastoupí do kvalifikace pro 10 km žen a 15 km mužů. To je jedna z novinek libereckého mistrovství, která má protřídit startovní pole hlavních závodů.

Lyžování kráčí vstříc 21. století, vůbec poprvé se představí ženy-skokanky, změn doznal i systém soutěží v severské kombinaci, které budou kratší a atraktivnější. A tratě pro běžce extrémnější. "Není to můj šálek kávy, ale dneska se mi trénink povedl," říkal Bauer. "Možná i proto, že nenasněžilo a tratě byly upravenější."

Opačné pocity zažila nejmladší účastnice mistrovství, 12letá skokanka Natálie Dejmková. Šampionát pro ni skončil dříve, než oficiálně začal. V úvodu včerejšího tréninku upadla, vyvázla sice bez vážného zranění, nicméně trenér Jaroslav Sakala se rozhodl neriskovat. Benjamínka týmu ze startovní listiny stáhl.

Dramatický den prožil i skokan Jakub Janda. "Při příjezdu do Liberce mě navigace zavedla mimo silnici, na jakousi cestu. Vyjel jsem do pole a musel mě vytahovat traktor."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž