Letenská a Michl doběhli pro tituly

N o v é Mě s t o n a M o r a v ě - Petra Letenská a Petr Michl si volnou technikou doběhli na lyžích pro tituly mistrů republiky v Novém Městě na Moravě. Letenská, která sváděla do posledních metrů pětikilometrové trati tvrdý se soupeřkami, měla výhodu v tom, že Kateřina Neumannová se už chystá na mistrovství světa a závodu se neúčastnila. "Už mně o nic nejde, takže jsem jela bez nervů. Začátek proti větru byl velmi těžký," řekl v cíli Letenská. "Po přípravě z předchozích dnů jsem stále unavený," konstatoval Michl s tím, že dnes se mu ale jelo lépe.

Šampionku mrzí neúčast Neumannové
Nominační závod žen byl vzácně vyrovnaný. Rozdíl mezi prvními třemi v cíli byl pouhých 0,9 vteřiny. Na druhém místě skončila se ztrátou půl vteřiny Zuzana Kocumová z Dukly Liberec a třetí doběhla Kamila Rajdlová z SKP Jablonec. V závodu se rozhodovalo o nominaci na šampionát v Lahti a všechny tři medailistky prokázaly rostoucí výkonnost.

Zrychlení v závěru vyneslo sedmadvacetileté Letenské třetí individuální titul, předchozí dva získala v bězích na 30 kilometrů. Ještě čtyři sta metrů před cílem měla Letenská shodný čas s Kocumovou, která z trojlístku favoritek vyrazila na trať jako první a s odstupem třiceti vteřin za ní vyběhla Rajdlová.

Letenská tak měla dokonalý přehled o mezičasech soupeřek. "Škoda, že nestartovala Neumannová, s kterou bych se ráda chtěla porovnat v bruslení. Sezona mi letos nevycházela, na přelomu roku jsem byla nemocná. Proto mě těší, že se mi alespoň jeden závod povedl," radovala se Letenská.

Kocumová se ještě zotavuje po nedávné nemoci. "Nejezdím v nejlepší pohodě. Trať byla sice dobře připravená, ale měkká a tím jsem ztrácela sílu v odrazu," pravila.

Ženy a juniorky, 5 km volným způsobem: 1. Letenská (SK Nové Město na Mor.) 15:36,1, 2. Kocumová (Dukla Liberec) -0,5, 3. Rajdlová -0,9, 4. Balatková (SKP Jablonec) -14,7, 5. Šaldová (všechny SKP Jablonec) -19,7, 6. Štursová (SK Nové Město na Mor.) -31,1, 7. Bublová (Univ. Brno) -35,3, 8. Vrabcová (Trutnov - juniorka) -50,4.

Michl neví kolikátý titul získal
Třicetiletý Petr Michl z Dukly Liberec s náskokem šesti vteřin před Martinem Koukalem z SKP Jablonec. Třetí byl se ztrátou 9,6 vteřiny Josef Kučera z pořádajícího týmu SK Nové Město na Moravě.

Po prvním ze dvou pětikilometrových okruhů vedl při neúčasti nemocného Lukáše Bauera favorizovaný Koukal o 0,7 vteřiny před Michlem. Třetí Kučera ztrácel 12,7. Ve druhé polovině se ale Koukalův náskok vytratil. "Vzal jsem si na závod nové lyže a ve druhém okruhu se ze skluznic sjel parafín, takže byly pomalejší," vysvětlil Koukal. "Už jsem neměl sílu v rukou, abych tuto ztrátu přetlačil. Možná jsem trochu riskoval, tyto lyže si ale chystám na mistrovství světa a chtěl jsem je vyzkoušet v závodě."

Spokojený Michl po závodě s obtížemi odhadoval, kolikátý titul získal. "Je to můj sedmý, nebo osmý individuální titul. Ale rozhodně je velmi cenný, neboť v posledních třech sezónách jsem žádný nezískal," tvrdil vítěz, který dokázal na rychlé trati ve druhém okruhu vystupňovat tempo. "Mám raději volný styl než klasiku," dodal Michl.

Na startu chyběl vedle Bauera také junior Václav Švub, jenž se už připravuje v Krkonoších na juniorský šampionát.

Muži - 10 km volným způsobem: 1. Michl (Dukla Liberec) 28:34,1, 2. Koukal (SKP Jablonec) -6,0, 3. Kučera (SK Nové Město na Mor.) -9,6, 4. Magál (Dukla Liberec) -33,1, 5. Zybajlo (Lit.) -36,0, 6. Ročárek (SK Nové Město na Mor.) -37,6, 7. Vrabec (Trutnov) -42,6, 8. Šretr (Trutnov) -45,3.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž