Štastná Ester Ledecká. V devatenácti letech je mistryní světa v paralelním...

Štastná Ester Ledecká. V devatenácti letech je mistryní světa v paralelním slalomu. | foto: AP

Italská pohoda Ledecké: bydlení jako na zámku a jasná výhra na prkně

  • 1
Do Itálie nakoukla z rakouského Ramsau, kde přes týden trénuje, jen na pár hodin. Výlet však snowboardistce Ester Ledecké vyšel báječně. Z úvodního Světového poháru v Carezze si veze první místo. „Fantastické!“ zajásala si, než znovu zmizela za hranice.

I když do italského střediska dorazila až večer před závodem, na svahu se zdálo, že tam jezdí od malička. Olympijskou šampionku Kummerovou předehnala v paralelním obřím slalomu o sekundu, Italku Ochnerovou o osm desetin, Zoggovou o tři sekundy a pak finále vyhrála o jasných 0,45 sekund.

„Zašla jsem se jen podívat na trať a sáhnout si na sníh, na zdejšim kopci jsem ani nejezdila,“ potvrzuje, že si poprvé sjezdovku osahala až v sobotu ráno. Kvalifikace přitom začínala už v 8:45! „Nebyla jsem nervózní. Ráno jsem se párkrát projela, abych si zvykla na italský sníh, a šla jsem na to,“ vypráví.

Vše ji tak při celkově čtvrtém triumfu ve Světovém poháru vyšlo dokonale. „Potrénovali jsme celý týden v Ramsau, pak jsme přijeli do Carezze, kde jsme bydleli v krásném hotelu jako na zámku. A kvalifikace se hned povedla super.“

Díky třetímu místu v kvalifikaci si mohla vybírat trať až do semifinále. A už od začátku bylo jasné, že modrá dráha je ta práva. Kdo si ji vybral, ve třech čtvrtinách případů zvítězil. Proti Zoggové musela do pomalejší červené, ale Švýcarka ji pomohla vlastní chybou. „Ani nevím, co se stalo,“ řekla na svém webu.

Ve finále se vrátila do modré, a přestože v úvodu trochu zaváhala, další Švýcarku Jennyovou rychle sjela. „Na začátku jsem netrefila správně dobrou linku do jedné brány a trochu mi to odskočilo,“ popisovala 20letá závodnice. „Trať byla prudká a dole se mi jelo dobře, takže jsem to dohnala a vyhrála.“

Hned po závodě se zabalila a vyrazila zpět do Ramsau. V Itálii tak nestrávila ani 24 hodin. Na sobotu v Carezze však bude vzpomínat s láskou. „Doufám, že mě to pořádně nakopne do sezony a půjde to takto dál,“ říká Ledecká.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž