Koukal chce v Düsseldorfu urvat body

  • 2
Praha - Sprinterským závodem v Düsseldorfu zahájí letošní sezonu lyžař Martin Koukal. V sobotu tam bude obhajovat loňské druhé místo, v neděli nastoupí do závodu dvojice s Dušanem Kožíškem. "Nemám nějaké velké očekávání, ale nějaké body bych urvat chtěl," říká mistr světa v maratonu z Val di Fiemme 2002.

Před odjezdem si však nenechal ujít návštěvu svého kamaráda Radka Jaroše. Ten se v úterý vrátil z horolezecké expedice na Šiša Pangmu. Letos na jaře spolu zdolali další osmitisícovku, Čo Oju.

Horolezecká výprava na Čo Oju byla zpestřením vaší přípravy. Jak jste byl spokojený s tou klasickou částí tréninku?
Celá byla ovlivněna jarní expedicí. Trénink byl dobrý, ale s horšími časy. Byl jsem pomalejší a víc unavený, než jsem si původně chtěl připustit. Zlomilo se to až na přelomu září a října. Ale zatím to není výtečné jako loni, takže takhle na začátku sezony nemám nějaké velké očekávání. I když bych v Düsseldorfu nějaké body bych urvat chtěl.

Byl jste v tréninku nervózní z pomalejších časů?
Trochu. Trvalo to totiž déle, než jsem čekal. Naštěstí trenér Christer Skog nepropadl žádné panice. Pro nás je důležité uspět mistrovství světa v Oberstdorfu. Do té doby to není až tak podstatné. Navíc máme vyzkoušené, že pokud budu v optimálním stavu, jsem schopen dostat se do top formy za tři týdny až za měsíc. Takže musíme být trpěliví, nedělat unáhlené závěry. Loni se nám změny nevyplatily.

Sezonu začínáte sprintem v Düsseldorfu, rtuť na teploměru však v těchto dnech neustále stoupá nahoru. Nestraší vás velké teplo?
Ani ne, i když teplo nemám rád. Sprint je krátký, takže se to dá zvládnout. Ale už vidím ten sníh - navozí jej ze sjezdařské haly, bude vlhký a špinavý.

V Düsseldorfu se závodí na okruhu vedoucím po nábřeží Rýna. Je závod něčím specifický?
Mezi závodníky o něm s nadsázkou říkáme, že jsou to poslední závody na kolečkových lyžích. Na trať se totiž dostaneme až v sobotu hodinu před závodem. Rozjezdíme se a pak nastupují na závod ženy. Všichni kolem tedy dál jezdí vedle tratě po nábřeží na kolečkových lyžích. Před startem se jen přezují.

Těšíte se na první závod?
Ve fázi ledovcové přípravy je trochu změna. Teď si ´rachnu´ závod a pak mě čeká další trénink. Ze zkušenosti však vím, jak je těžké prodat, co ve vás je, hned v prvním závodě. Navíc je to sprint, kvalifikace trvá tři minuty. Tam se netoleruje žádná chyba. Ale jestli se srovnám s technikou, můžu bodovat.

Uplynulý týden se zejména díky sponzorům uzavřela otázka angažování švédského servismana Ulfa Olssona, který bude v sezoně pečovat o vás a Kateřinu Neumannovu. Jste s ním už kontaktu?
Fungujeme vlastně už asi 14 dnů. Ulf teď má moje lyže, měří je a nechal na ně dělat strukturu. Po návratu z Düsseldorfu jedu na Dachstein, pak budu pět dnů doma a 4. listopadu bychom měli jít na soustředění do Skandinávie. Pokud bude sníh, tak do Bruksvalarny. Tam bychom se měli potkat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž