Kostelič překonal potíže a už vítězí

  • 1
Aspen - Čtyři roky Ivica Kostelič promarodil, víru v úspěch však neztratil a v neděli se dočkal. Šokoval všechny a se startovním číslem šedesát čtyři se prodral přes všechny hvězdy k vítězství ve slalomu Světového poháru. Rodina Kosteličova se tak po loňském triumfu Ivicovi mladší sestry Janici dočkala v Aspenu další slávy. "Mám dojem, že sním a závod se pojede až zítra? Ale ne, vypadá to, že jsem opravdu vyhrál," jásal Chorvat, který před dvěma dny oslavil dvaadvacáté narozeniny. "Dal jsem si super dárek," řekl.

S vyšším číslem vyhrál závod Světového poháru jen Marcus Foser z Lichtenštejnska, který triumfoval ve Val Gardeně sjezdu v roce 1993 s číslem 66. Předloni vletěl do Světového poháru podobným způsobem Rakušan Mario Matt, jenž kraloval s číslem 47 slalomu v Kitzbühelu. Ten po prvním kole vedl, ale nakonec skončil třetí.

Když Matt projel cílem, začala oslavu. Nečekaný vítěz pobíhal u dojezdu, s každým se objímal. Od jednoho z krajanů si vzal chorvatskou vlajku, pověsil ji na lyže. Po prvním kole telefonoval sestře. "Řekla, že vyhraju. Je fantastické, že jsem ji napodobil," radoval se s matkou Marisou. "Milujeme Aspen. Loni tady vyhrála moje dcera a teď syn," řekla Kosteličová.

Čtyři roky se víc léčil, než lyžoval a letos je konečně zdravý. "Už toho bylo dost, konečně jezdím podle svých představ," přiznal závodník, kterému předpovídali ještě lepší kariéru než jeho slavné sestře, ale zranění ho brzdila. Prodělal čtyři operace kolen, tři pravého a jednu levého. Naposledy ho měli chirurgové v péči v lednu, takže nejel na mistrovství světa do Svatého Antonu.

"Naučil jsem se bojovat se životem. Jsem teď snad odolnější," hledal pozitiva na čtyřech letech strádání. Nikdy ho nenapadlo, že by s lyžováním kvůli zdravotním problémům skončil. "Je mnoho cest na vrchol. Ta moje je příkrá a ještě nekončí," vyhlásil.

Ivica Kostelič si jede pro vítězství ve slalomu v Aspenu

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž