Z ptačího pohledu působí snaživí závodníci běžkařského maratonu ve švýcarském...

Z ptačího pohledu působí snaživí závodníci běžkařského maratonu ve švýcarském Engadinu jako mravenci. Letos se závodu zúčastnilo více než 11 tisíc oddaných lyžníků. Celkový triumf v seriálu FIS Marathon Cup oslavil už s předstihem Čech Stanislav Řezáč. | foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Na Jizerskou padesátku zbývá posledních 300 startovních čísel

  • 0
Sníh zatím do českých hor nedorazil, lyžaři by si však už měli pospíšit. Posledních tři sta čísel zbývá pro zájemce o start v 46. ročníku Jizerské padesátky. Klasický dálkový běh na lyžích v Bedřichově v Jizerských horách se uskuteční 13. ledna a potřetí za sebou se jeho kapacita blíží k vyprodání.

Na startu nebude chybět obhájce prvenství Stanislav Řezáč, který nastoupí jako člen rakouského týmu Skinfit Racing. "Jsem rád, že jsem to loni v té silné konkurenci vyhrál, a nebude jednoduché to zopakovat. Nedokážu teď na prahu sezony říci, jestli budu třeba jen na stupních vítězů," dumal.

Spolu s Řezáčem se na Jizerské padesátce objeví i jeho týmový kolega Martin Koukal. Možný je také start nejlepšího českého běžce ve Světovém poháru Lukáše Bauera, o němž se rozhodne po etapové Tour de Ski. Mezi přihlášenými nechybějí ani vítěz z roku 2011 Nor Anders Aukland a další severská esa.

Startovné na padesátku stojí 1400 korun, registrace probíhá na www.jiz50.cz a se slevou v prodejnách Intersportu. "Celková kapacita je 6600 míst a zbývá necelých tisíc volných míst. Na hlavní závod je volných míst jenom tři sta," řekl Marek Tesař z agentury Mather Activation, která padesátku marketingově zajišťuje.

Pořadatelé sáhli k úpravě trati na pětisetmetrovém úseku mezi Knajpou a Čihadly. Běžci už se tak nebudou potkávat a vyhnou se nepříjemné jízdě v protisměru. Organizátoři Jizerské padesátky také poprvé oddělí padesátku a závod na 25 kilometrů klasicky, aby se zlepšila propustnost trati a zvýšilo pohodlí běžců.

Program lyžařského svátku zahájí 11. ledna Bedřichovská 30 volnou technikou. Následovat bude v sobotu Intersport Jizerská 25 klasicky a vrcholem bude Jizerská 50 ČSOB Pojišťovny, závod zařazený do sérií Ski Classic a FIS Marathon Cup.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž