BITVA SOUPAŽ. Stanislav Řezáč (vpravo) vyhrál v exhibičním závodě na lyžařském

BITVA SOUPAŽ. Stanislav Řezáč (vpravo) vyhrál v exhibičním závodě na lyžařském trenažeru nad Martinem Koukalem. | foto: jiz50.cz

Zvol si trať, vybídl Koukal Řezáče. Pak s ním ve sprintu soupaž prohrál

  • 2
Celou dobu stáli na místě, když však uplynulo pět minut vypsaných pro jejich exhibiční bitvu, byli o necelé dva kilometry dál. Laufaři Martin Koukal a Stanislav Řezáč se utkali na lyžařském trenažéru a vyhrál ten zkušenější. "Moje plíce už nejsou nejmladší," omlouval se se smíchem a v záchvatech kašle poražený Koukal.

Chcete jet na tři, nebo pět minut? navrhovali jim. "Seš starší, vyber si," nabídl Koukal. "Tři minuty? To je takovej sprint, to by se mi zlomily hůlky," odvětil jeden z nejlepších světových vytrvalců Řezáč, který by dokázal bušit hodiny. "Na pět minut to bude lepší."

Pak stoupli na trenažér Thorax, který Dánové vyvinuli pro efektivní trénink běžců a který ve Švédsku v tréninku používá i trojnásobný šampion Vasova Běhu Oskar Svärd.

Koukal se nasoukal do červeného dresu, o hlavu vyšší Řezáč naklusal v černém. Dlouze se štelovali do poutek na holích, nastavili jim stejnou zátěž, pak závodníci zahřáli svaly a ozvalo se: START!

Někdejší mistr světa z volné padesátky proti nejlepšímu maratonskému běžci minulé zimy ve sprintu soupaž.

Po první minutě najel mladší ze závodníků 375 metrů, jeho soupeř o 55 metrů víc. Po 120 sekundách bylo na Koukalově kontě 720 metrů proti 820 metrům Řezáče, který dál svými pažemi ujížděl k triumfu.

Tři minuty: 1 100 metrů na jedné straně a 1 200 na druhé. Čtvrtá minuta 1 470 x 1 620 a Řezáč upaloval průměrnou rychlostí 21 kilometrů za hodinu. Pak závodníci vjeli do cíle a na monitorech vyskočil ortel.

Řezáč v daném úseku ujel 1 892 metrů, o 191 víc než jeho týmový kolega. "Uf," odkašlával stříbrný Koukal. "Standa by takhle nejradši jezdil celý den, ale mně by stačila i minuta. Budu to vydýchávat ještě půl dne. Ale jinak je pohoda před začátkem sezony taková, jaká by měla být."

Řezáč, i když mu po čele tekly krůpěje potu, se usmíval. "Jsem v pohodě," ujišťoval po prvním triumfu sezony. "A že jsem Martina porazil? To jenom tady v Praze, na lyžích to bude něco jiného."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž